Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Menteri Pertahanan China tidak hilang, disiasat kerana rasuah


BEIJING: Spekulasi mengenai nasib Menteri Pertahanan China, Jeneral Li Shangfu yang didakwa ‘hilang’ sejak lebih dua minggu lalu akhirnya terjawab apabila beberapa laporan mendedahkan beliau kini dalam siasatan.

Pendedahan itu muncul selepas berlaku beberapa perubahan dalam kepemimpinan tentera China berhubung dakwaan rasuah, baru-baru ini.

Kehilangan Shangfu selama beberapa minggu mencetuskan tanda tanya pelbagai pihak, selain menimbulkan keraguan mengenai masa depan politiknya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut laporan Financial Times memetik kenyataan pegawai Amerika Syarikat (AS) kelmarin, Shangfu yang kali terakhir dilihat dalam khalayak ramai pada akhir Ogos lalu mungkin berdepan masalah sehingga beliau perlu disiasat oleh kerajaan China dan jawatannya dilucutkan.

Laporan kemudiannya menyebut pemimpin pertahanan itu disiasat berhubung dakwaan rasuah berkaitan perolehan aset ketenteraan.

Shangfu berkhidmat sebagai Ketua Jabatan Pembangunan Aset Tentera dari 2017 hingga 2022 dan dilantik sebagai Menteri Pertahanan pada Mac lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut satu hantaran menerusi saluran WeChat, jabatan itu pada Julai lalu sedang menjalankan siasatan terhadap pelanggaran peraturan perolehan peralatan dan menyeru orang ramai untuk menyerahkan maklumat mengenai aktiviti sedemikian, yang dikatakan berlaku sejak Oktober 2017.

Persoalan mengenai status Li sebelum ini dibangkitkan susulan pertemuan yang dijadualkan bersama pegawai Singapura dan Vietnam, dibatalkan.

Khamis lalu, Reuters melaporkan mesyuarat tahunan membabitkan Shangfu mengenai pertahanan sempadan yang sepatutnya diadakan dengan pegawai Vietnam seminggu lalu ditangguhkan kerana menteri itu dikatakan berdepan masalah kesihatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kehilangan Shangfu turut disusuli beberapa keputusan mengejut dalam Tentera Pembebasan Rakyat China, yang menurut pemerhati, sedang menjalani proses ‘pembersihan’.

Namun, ia menimbulkan persoalan mengenai kestabilan politik China di bawah pimpinan Presidennya, Xi Jinping, kerana Shangfu dilucutkan jawatannya begitu cepat selepas Menteri Luar, Qin Gang, dipecat Julai lalu selepas sebulan ‘hilang’, kononnya kerana skandal dengan seorang wanita.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Takhta Liga Super Milik JDT Kali Ke-10 Berturut-Turut ISKANDAR PUTERI, 27 Sept (Bernama) — Johor Darul Ta’zim (JDT) merangkul kejuaraan Liga Super buat kali...

Mamak News

0 ALOR SETAR – Seramai 603 mangsa banjir dari tiga daerah di negeri ini ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) sehingga pukul 5 petang...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications