Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

‘Mereka tahu Israel salah, tapi sengaja buat tak tahu’


WASHINGTON: Kebimbangan dasar dalam negeri menyebabkan kebanyakan pegawai kerajaan Amerika Syarikat (AS) sengaja ‘membutakan mata, memekakkan telinga’ mengenai jenayah perang yang dilakukan Israel di Palestin, terutamanya di Gaza.

Perkara itu didedahkan oleh bekas pegawai kanan Jabatan Negara AS yang meletak jawatan sebagai protes terhadap kekejaman Zionis di Gaza.

Josh Paul yang merupakan seorang daripada pegawai berprofil tinggi mencetuskan kekecohan di Washington apabila beliau meletak jawatan pada bulan lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam temu bual, beliau menyatakan, biarpun ramai pegawai rasa terganggu dengan tindakan tentera Israel di Gaza, namun mereka tetap menutup mata terhadap peraturan yang mengawal pemindahan senjata.

Sebagai bekas pengarah Kongres dan Hal Ehwal Awam di Biro Hal Ehwal Politik Ketenteraan Jabatan Negara AS, Paul membantu menyelia pemindahan senjata kepada sekutu AS termasuk Israel selama 11 tahun.

“Pada pandangan saya, Israel sudah melakukan jenayah perang di Gaza dan sebenarnya, bukan saya sahaja yang berpendapat begitu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ramai lagi pegawai rasakan perkara yang sama, namun mereka tidak berani untuk menyatakannya secara terbuka,” kata Paul.

Namun, kerajaan AS terus membekalkan senjata kepada Israel biarpun mengetahui senjata itu digunakan untuk membunuh orang awam.

Jelas Paul, kritikan terhadap Israel sering dilihat sebagai landasan ketiga dalam politik AS, khususnya dalam Kongres.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Perkara itu menjadi penghalang kepada pegawai AS untuk keluar dan menyatakan pandangan mereka secara terbuka biarpun mereka tahu itu salah dan perlu diperbetulkan.

“Kami juga tidak boleh berbincang dan kami hanya dikerahkan supaya memastikan bekalan senjata kepada Israel berjalan lancar,” ujarnya.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Sukan

0 MANCHESTER – Pengurus Manchester City, Pep Guardiola mengakui pasukan itu perlu muhasabah diri bagi memastikan pemain-pemainnya tidak terlalu selesa dengan kejayaan dikecapi selama...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications