Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

MFL sedia komersial teknologi VAR


PERANCANGAN untuk menggunakan Video Bantuan Pengadil (VAR) selewat-lewatnya musim depan membuka peluang baharu buat Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) untuk mendapatkan pendapatan lebih lumayan.

Buat ketika ini, bajet VAR tidak lagi termasuk dalam dana yang diperoleh daripada 13 penaja musim ini, namun pentadbir Liga Malaysia (Liga M) bersedia untuk mengkomersialkan teknologi berkenaan.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL, Datuk Stuart Ramalingam berkata, pihaknya tidak akan bersikap tunggu dan lihat, sebaliknya akan terus bergerak mencari dana bagi memastikan kos diperlukan dapat dicari secukupnya memandangkan VAR akan menelan kos agak besar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“VAR tidak termasuk dalam bajet tahun depan, namun kami akan lakukan sehabis baik untuk pelaksanaan VAR. Apabila kita berdepan masalah, kita akan cuba cari mekanisme penyelesaian yang terbaik.

“Kita sudah lakukan dengan jayanya untuk tahun ini apabila ada 13 penaja dan kita juga harap kita dapat komersialkan VAR untuk cari penaja berasaskan VAR. Jadi kami harap dengan adanya VAR, ia juga buka peluang baharu untuk kita cari penaja untuk ka­tegori VAR saja,” katanya.

Sebelum ini, Stuart menjelaskan pihaknya memahami denyut nadi dan mengesahkan akan ‘payung’ sepenuhnya kos VAR yang dianggarkan mencecah hampir RM10 juta pada pelaksanaan tahun pertama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, MFL perlu mengeluarkan anggaran perbelanjaan kira-kira RM3.2 juta pada tahun berikutnya untuk memastikan teknologi terbabit dapat terus digunakan di saingan Liga M.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Sukan

0 PETALING JAYA – Gimnas negara, Sharul Aimy Kamaru Hisam mencipta kejutan apabila membawa pulang pingat gimnastik artistik Sukan Asia Hangzhou menerusi disiplin melombol...

Hiburan

0 Aktres berusia 51 tahun itu berkata, dia pelik dengan sikap individu yang suka memperlekehkan orang lain hanya disebabkan perkara remeh terutama jenis kenderaan dipakai....

Mamak News

0 KLANG – Seorang wanita yang juga penduduk Bagan Teo Chew, Pulau Ketam di sini, dilaporkan masih hilang dalam kebakaran tiga buah rumah di...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications