Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Minta Makan Daging Babi Dan Bapa Benarkan Anak Murtad, Filem Ini Diharamkan Di Malaysia


Filem menjadi kontroversi, ada unsur bertentangan dengan akidah islam

Minta Makan Daging Babi Dan Bapa Benarkan Anak Murtad, Filem Ini Diharamkan Di Malaysia. Baru-baru ini, sebuah filem, Mentega Terbang telah menjadi kontroversi. Pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) segera mengambil tindakan bagi mengharamkan filem tersebut ditayangkan dalam Malaysia.

Menurut sumber, perkara itu diputuskan menerusi warta bertarikh 1 September lalu, yang ditandatangani Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail pada 21 Ogos lalu.

Diharamkan menerusi Perintah Penapisan Filem (Larangan) 2023

Difahamkan, larangan tersebut dibuat menerusi Perintah Penapisan Filem (Larangan) 2023 turut mencakupi larangan pempameran, pemilikan, pengedaran, penjualan atau penyebaran filem.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Menteri melarang penayangan, pempameran, pengedaran, pemilikan, penyebaran atau penjualan filem yang diperihalkan dalam jadual bertentangan dengan kepentingan awam di seluruh Malaysia.

“Bagi maksud perintah ini, filem yang disebut dalam sub perenggan, hendaklah termasuk bahan publisiti filem itu,” menurut warta berkenaan, memetic laporan.

Selain itu, jadual yang dimaksudkan merujuk kepada tajuk filem iaitu Mentega Terbang, arahan Khairil Anwar terbitan Anomalist Production dan Meng Kheng Entertainment.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beberapa babak tidak dibenarkan untuk tontonan umum kerana sentuh tentang keagamaan

Bahkan, filem tersebut dilihat menyentuh mengenai keagamaan di Malaysia seperti perbezaan dan persamaan agama-agama. Malah, filem itu turut mendapat kritikan orang ramai dan penggiat seni menerusi tayangannya di platform dalam talian.

Bukan itu sahaja, satu adegan di dalam filem itu menunjukkan watak utama meminta daging babi daripada rakan bukan Islam untuk dimakan.

Malah, satu lagi adegan bapa kepada watak utama membenarkannya untuk keluar dari agama Islam dan memeluk agama lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mengundang kemarahan netizen

Susulan babak ‘panas’ itu telah mengundang kemarahan pengguna media sosial, yang turut mempersoalkan bagaimana filem itu dibenarkan untuk tontonan umum.

Baca juga artikel yang berkaitan:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JASIN – Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 di program khas jualan terbuka di semua...

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Mamak News

0 KLANG – Seorang wanita yang juga penduduk Bagan Teo Chew, Pulau Ketam di sini, dilaporkan masih hilang dalam kebakaran tiga buah rumah di...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications