Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

Misi dua dalam satu skuad pelayaran


SKUAD pelayaran negara mempunyai misi besar pada Sukan Asia Hangzhou di China dari 23 September hingga 8 Oktober depan dengan matlamat memburu dua slot ke pentas Sukan Olimpik 2024 di Paris, Perancis.

Selain menyambar tiket kelayakan bagi kategori ILCA 6 dan ILCA 7, Persatuan Pelayaran Malaysia turut menyasarkan membawa pulang satu pingat emas, satu perak satu gangsa daripada enam acara disertai di Hangzhou.

Bagi memastikan misi serampang dua mata itu berjaya direalisasikan, kem pelayaran negara terdiri daripada tujuh atlet dan tiga pegawai ‘terbang’ awal ke Hangzhou pada 9 September lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pengurus pasukan, Lawrence Yeow Eng Leong berkata, ia sudah menjadi kebiasaan buat skuad pelayaran bergerak lebih awal ke mana-mana temasya kerana perlu membuat persediaan rapi di venue pertandingan.

“Ini adalah penting bagi memastikan pasukan dapat menyesuaikan diri dengan keadaan laut dan cuaca di gelanggang pertandingan yang akan diadakan di Pusat Pelayaran Ningbo Xiangshan.

“Ia berbeza daripada keadaan latihan yang dijalankan di Pusat Latihan Perahu Layar Kebangsaan, Langkawi. Atlet kita perlu cepat mengadaptasi supaya mereka dapat pamerkan persembahan terbaik semasa pertandingan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pasukan komited dan kekal fokus yang tinggi dalam latihan. Kami juga yakin atlet-atlet akan memberikan aksi yang terbaik sepanjang Sukan Asia edisi ke-19 nanti,” katanya.

Skuad pelayaran berjaya menuai satu pingat emas menerusi Muhammad Fauzi Kaman Shah dalam kelas ILCA 4, satu perak dan tiga gangsa sewaktu Sukan Asia 2018 di Jakarta-Palembang, Indonesia.

Selain Fauzi, enam pelayar turut menjadi sandaran kali ini adalah Khairulnizam Mohd. Affendy, Nur Shazrin Latif, Muhammad Asnawi Iqbal Adam, Juni Karimah Noor Jamali, Muhammad Izzudin Abdul Rani dan Tengku Nuraini Ezaty bt. Tengku Khairudeen.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Teruskan Membaca

Hiburan

0 DILAHIRKAN dalam keluarga seni membolehkan Sara Ali Khan yang juga anak kepada aktor tersohor, Saif Ali Khan dengan mudahnya memasuki dunia hiburan. Namun...

Mamak News

0 Tindakan Murni Abang Kurier Tolong Lindungi Jemuran “Customer” Dari Hujan Dipuji Tindakan murni penghantar barangan dipuji selepas dia didapati membantu melindungi barangan pelanggan...

Sukan

0 BUKIT MERTAJAM – Pelumba Giant Cycling Team, Deng Penghai tetap meneruskan perjuangan pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari...

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications