Hi, what are you looking for?

Mamak News

Mohammed Salman dilantik PM Arab Saudi


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

RIYADH: Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Salman dilantik sebagai Perdana Menteri menerusi rombakan Kabinet yang dititahkan Raja Salman. 

Mohammed, 37, yang dikenali sebagai MBS menggalas tanggungjawab sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan Arab Saudi, sebelum ini. 

Adiknya, Khalid Salman menggantikan tempat beliau sebagai Menteri Pertahanan yang sebelum ini memegang jawatan sebagai timbalan bagi kementerian tersebut. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dekri Diraja mengesahkan semua jawatan menteri kanan lain termasuk Menteri Luar, Putera Faisal Farhan Al Saud, Menteri Kewangan, Mohammed al-Jadaan dan Menteri Pelaburan, Khalid al-Falid. 

Pelantikan MBS sebagai perdana menteri yang dipegang oleh raja berusia 86 tahun sebelum ini menandakan proses peralihan kuasa secara beransur-ansur. 

Dekri Diraja yang dititahkan Selasa lalu, tidak menyatakan sebab yang jelas di sebalik pelantikan itu. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, agensi berita kerajaan, SPA memaklumkan raja yang kekal sebagai ketua negara akan tetap mempengerusikan mesyuarat Kabinet yang dihadirinya. 

Mei lalu, Raja Salman dimasukkan ke hospital bagi menjalani pemeriksaan dan rawatan perubatan. 

 

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUSAIL – Ketua Jurulatih Portugal, Fernando Santos boleh menarik nafas lega selepas pasukan itu mengesahkan tempat ke pu­singan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Asia Bukan Lagi Pasukan Untuk Kutip Mata, Dah Boleh Gugat ‘Gergasi’ Kejohanan Piala Dunia FIFA 2022 yang berlangsung...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUMUT – Perolehan Kapal Songan Pelbagai Peranan (MRSS) kini menjadi satu keperluan dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) khususnya...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Penyanyi Datuk Nora Ariffin mengundang sebak ramai apabila memuat naik gambar menerima skrol diploma mewakili...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications