Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

MRSM untuk semua yang layak – Asyraf Wajdi


PETALING JAYA – Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) tidak pernah ada polisi hanya pelajar miskin sahaja yang boleh memasuki sekolah tersebut namun, keutamaannya diberikan lebih kepada anak-anak golongan berpendapatan rendah.

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara), Datuk Asyraf Wajdi Dasuki berkata, polisi MARA menetapkan kuota 60 peratus adalah anak-anak pelajar MRSM adalah dari kalangan B40 dan selebihnya mereka yang layak dalam kalangan M40 dan T20.

“MRSM dari awal penubuhan tidak pernah menutup peluang anak-anak golongan kenamaan yang layak untuk masuk ke MRSM, bahkan anak Perdana Menteri pun pernah belajar di MRSM Pengkalan Chepa dan menjadi Presiden ANSARA.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kepelbagaian latar-belakang pelajar-pelajar dalam MRSM mampu memupuk nilai-nilai positif dalam pergaulan untuk saling hormat-menghormati, bantu-membantu dan mengikis rasa rendah diri mahupun besar diri dikalangan pelajar.

“Ini juga persiapan untuk pelajar hidup dalam dunia realiti yang hakikatnya terdiri daripada masyarakat pelbagai status ekonomi,” katanya di laman sosial Facebooknya hari ini.

Jelas Asyraf lagi, sejak penubuhan institusi pendidikan tersebut, keutamaan MRSM tetap diberikan kepada anak daripada golongan berpendapatan rendah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, ibu bapa dari kalangan M40 dan T20 yang banyak membantu Persatuan Muafakat (PIBG) dalam pelbagai aktiviti dan pendanaan tambahan yang diperlukan untuk program pembangunan pelajar.

“Cuba bayangkan jika semuanya daripada B40, siapakah yang boleh membantu Persatuan Muafakat dan pelbagai aktiviti tambahan di MRSM?

“M40 menurut tafsiran kerajaan adalah mereka yang berpendapatan isi-rumah (suami isteri) antara RM5,000-RM10,000. Justeru, tidak semestinya mereka yang berpendapatan RM5,000 dengan anak lebih daripada tiga orang yang menetap di bandar besar itu semuanya senang. Justeru tidak adil secara mutlak menafikan mereka,” jelasnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah Asyraf, kepelbagaian latar-belakang keluarga MRSM inilah yang telah berjaya meningkatkan kecemerlangannya selama ini dengan pelbagai aktiviti dijalankan dengan prinsip saling bantu-membantu dan lengkap-melengkapi. – KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications