Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

MUI desak tarik balik sijil halal produk sokong Israel


JAKARTA: Majlis Ulama Indonesia (MUI) mendesak supaya sijil halal pada produk yang menyumbang kepada Israel perlu ditarik semula.

Jurucakap MUI, Ikhsan Abdullah berkata, pihaknya sudah mendapatkan senarai produk yang disyaki mempunyai kaitan dengan Israel dan akan segera menyemaknya.

“Kita akan menyemak adakah 50 produk halal berkenaan mempunyai kaitan dengan Israel seperti menyumbang dana kepada negara haram itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jika sudah dipastikan dan memang sahih berkaitan, kita desak supaya pihak berkuasa kerajaan menarik balik sijil halal produk tersebut.

“Langkah itu bertepatan dengan Fatwa MUI Nombor 83 Tahun 2023 mengenai Fatwa Haram Produk Menyokong Israel,” katanya kepada CNN Indonesia.

Fatwa itu berbunyi ‘mendukung kekejaman Israel terhadap Palestin atau pihak yang menyokong israel, sama ada secara langsung atau tidak hukumnya haram’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tegas Ikhsan, kerajaan tidak boleh teragak-agak dalam hal tersebut (tarik semula sijil halal) kerana keputusan itu penting dalam membela nasib rakyat Palestin.

Jelasnya, langkah tersebut merupakan satu daripada cara untuk memastikan mana-mana produk berkaitan Israel tidak boleh masuk ke negara ini.

“Dengan cara itu, kita harap dapat melumpuhkan sektor perdagangan Zionis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jika produk itu sudah ditarik balik status halalnya, pasti tidak laku di negara ini,” ujarnya.

Ikhsan memberitahu, satu daripada syarat sesuatu produk untuk masuk ke Indonesia adalah mempunyai sijil halal.

Jelasnya, penarikan balik status halal bukannya menyebabkan produk itu haram, namun hanya bertujuan menjadikannya tidak boleh dijual di Indonesia.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications