Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

‘Muka Herot & Darah Beku Di Otak’, Esma Daniel Kongsi Detik Diserang Strok


‘Muka Herot & Darah Beku Di Otak’, Esma Daniel Kongsi Detik Diserang Strok

Pelakon terkenal Esma Daniel, 55, telah mendedahkan bahawa dia telah selamat menjalani pembedahan untuk mengeluarkan darah beku di otaknya yang menjadi punca kepada serangan strok yang dialaminya. Pelakon itu telah berkongsi kisahnya itu di laman Facebook Malaysia Runners.

Esma dimasukkan ke wad kecemasan Hospital Canselor Tuanku Muhriz (HCTM) pada 11 November yang lalu. Menurut perkongsiannya, dia telah diserang strok pada malam sebelumnya iaitu 10 November, selepas melakukan rutin lariannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

‘Tiba-tiba saya merasakan tangan kiri saya tidak dapat mengangkat gelas minuman. Isteri saya mendapati muka saya agak herot pada ketika itu,” tulisnya di laman Facebook.

Menurutnya lagi, apabila dia cuba untuk berdiri, dia mendapati bahawa kaki kirinya terlalu lemah. Dia hampir rebah tetapi disambut oleh isterinya, Nur Atira Mazlan, 31.

“Saya yang menghadapi hipertensi mendapati tekanan darah tinggi mendadak naik dan cuba baring dengan kedudukan kaki dinaikkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya cuba tenangkan diri dan perlahan-lahan tekanan darah turun sedikit,” katanya lagi.

Tulisnya lagi dalam perkongsian itu, isterinya telah menyarankan untuk pergi ke hospital. Namun, dirinya berkata bahawa keadaannya akan bertambah baik dan akan pergi ke klinik pada keesokan harinya.

Tetapi, pada keesokannya harinya itu, jam 4 petang, dia telah ditahan di wad kecemasan HCTM. Pada ketika itu, menurutnya, doktor yang bertugas menyesali tindakan Esma yang lewat ke hospital.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dia terangkan kepada saya, jika saya datang awal pihak hospital akan menggunakan teknik ‘trombektomi endovaskular’ iaitu rawatan terkini untuk mengeluarkan darah beku yang menyumbat salur darah besar di otak,” kata Esma.

Doktor berpendapat bahawa Esma perlu diberikan peluang untuk menjalani rawatan itu kerana dia rajin bersukan dan ia memberi kemungkinan bahawa otak dan organnya masih berfungsi selepas 24 jam diserang strok.

Darah Beku Di Otak

Advertisement. Scroll to continue reading.

“CT scan mendapati lebih kurang 3 milimeter darah beku tersumbat di otak saya, namun otak saya masih belum rosak,” kongsinya lagi.

Esma turut memberitahu rawatan itu diharapkan dapat menyelamatkan otak dan organnya daripada rosak akibat darah beku itu. Kemudiannya, setelah mendapat persetujuan daripada dirinya dan juga waris, rawatan ‘trombektomi endovaskular’ itu dilakukan.

Menurut perkongsian itu, selepas menerima rawatan, CT scan dilakukan sekali lagi dan mereka mendapati darah beku itu sudah tiada.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Justeru dia telah ditempatkan di wad rawatan rapi (SCU) selamat empat hari. Ianya untuk memastikan jantungnya tidak berkait dengan strok yang dialaminya.

“ECG dan ultrasound dilakukan kepada saya. Alhamdulillah, jantung saya berada dalam keadaan baik dan tidak berkait dengan serangan strok yang saya alami,” kata Esma.

Dalam perkongsiannya itu juga, Esma Daniel turut mengucapkan terima kasih kepada doktor-doktor yang telah membantu dalam rawatannya itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, dia juga menasihati agar orang ramai perlu berhenti merokok atau menghisap vape demi nyawa mereka sendiri.

Sumber: Esma Daniel via Malaysia Runners

BACA JUGA: Pelajar Tingkatan Lima Cedera Terkena Merkuri

Advertisement. Scroll to continue reading.

The post ‘Muka Herot & Darah Beku Di Otak’, Esma Daniel Kongsi Detik Diserang Strok appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Lifestyle

0 Perjalanan Alyssa dalam Universe Ticket Berakhir, Pengunduran Penuh Spekulasi Gadis Borneo Tarik Diri Dari Universe Ticket, Netizen Dakwa Produksi TV Korea Selatan Berat...

Mamak News

0 Ready. Set. Mechanize! PUBG MOBILE x Mechamato Memasuki Medan Tempur KUALA LUMPUR, 7 Disember 2023  – PUBG MOBILE, salah satu permainan mudah alih...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications