Hi, what are you looking for?

Luar Negara

Mungkin Risau Lembu ‘Lupa’ Rupa Padang Rumput, Penternak Pakaikan Lembu VR Tayang Rumput Hijau


Lembu mendapat cermin mata realiti maya dan dipakaikan oleh penternaknya bagi meransangkan pengeluaran susu, lapor New York Post.

Tujuannya pemakaian ‘virtual gogle‘ tersebut adalah untuk membuatkan lembu yang berada dalam kandang ketika musim sejuk tidak lupa dan seolah-olah berada di padang rumput hijau ketika musim panas.

Menurut laporan, percubaan tersebut telah menghiburkan peminat filem dan dibandingkan dengan aksi filem sci-fi klasik, The Matrix.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Alat tersebut dikatakan direka oleh doktor haiwan dan diuji di sebuah ladang di Moscow.

Kredit : New York Post

Penternak lembu, Izzet Kocak memakaikan ‘gogle’ tersebut pada dua ekor lembu di Aksaray, Turki.

Walau bagaimanapun, hasil percubaan yang dilakukan menunjukkan hasil yang baik, lapor The Sun.

Hail ujian yang dilakukan dikatakan berjaya apabila lembu miliknya telah mengeluarkan banyak susu daripada 5.8 gelen meningkat kepada tujuh gelen sehari.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Kredit : New York Post

Kata Izzet, sebelum ini dia hanya memainkan muzik klasik untuk didengarkan kepada 180 haiwan bagi memberi rangsangan dan bercadang untuk membeli sepuluh set lagi.

“Mereka seperti sedang melihat padang rumput yang hijau dan mampu memberi rangsangan emosi lembu supaya dapat mengurangkan tekanan.”

Kementerian Pertanian Rusia menjelaskan sistem itu dibangunkan berdasarkan prinsip seperti lembu dapat melihat warna merah dengan lebih baik berbanding warna biru dan hijau.

“Semasa ujian pertama, pakar mencatatkan penurunan dalam kebimbangan.”

Sumber : New York Post

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TEHRAN: Pemimpin tertinggi Iran mengampuni atau membenarkan pengurangan hukuman penjara untuk berpuluh-puluh ribu banduan termasuk beberapa yang ditangkap dalam protes anti-kerajaan baru-baru ini....

Lifestyle

0 Taman tema air atau ‘waterpark’ SplashMania seluas 16 ekar (6.47 hektar), yang dibina oleh Gamuda Land di Gamuda Cove sudah dibuka kepada orang...

Mamak News

0 Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal. ‘Panda Walker‘ Sebak Dapat Basikal Sebagai Hadiah Seorang Panda Walker...

Lifestyle

0 Bukan air terjun tapi air hujan Dah Macam Air Terjun Changi Airport, Bumbung Bocor Di Airport Kuching Jadi Perhatian Netizen. Air Terjun Changi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications