Hi, what are you looking for?

Mamak News

‘Murid lain ke sekolah, kami PdPR dalam khemah PPS’


BATU PAHAT – Ketika murid-murid di beberapa buah negeri seronok kembali ke sekolah, keadaan itu berlainan di daerah ini apabila lebih 2,000 terpaksa belajar secara Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) akibat banjir termenung.

Selain rumah mereka masih digenangi banjir, sekolah di situ juga masih dijadikan pusat pemindahan banjir (PPS) sejak le­bih tiga minggu lalu.

Seorang murid tahun enam dari Sekolah Kebangsaan Sri Pandan, Siti Nur Aina Qaisara SH Hairul Anuar, 12, berkata, dia berasa amat sedih kerana hanya mampu belajar di dalam khemah secara PdPR saja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Nur Aina antara murid mangsa banjir yang ditempat di SK Sri Pandan yang dijadikan Pusat PPS di sekolahnya itu.

“Saya sangat sedih kerana tidak dapat belajar dalam kelas bersama kawan-kawan yang lain sebab banjir.

“Saya terpaksa belajar secara PdPR dalam khemah sebab rumah saya belum bersih lagi dan air banjir masih bertakung,” katanya kepada pemberita.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Siti Nur Aina berkata, semua kertas lembaran kerja sesi PdPR telah diberi oleh cikgu untuk dijawap sebagai memenuhi masa belajar.

Dalam pada itu, Pengarah Pendidikan Johor, Md. Said Md. Daimon berkata, seba­nyak lima buah sekolah di Johor masih tidak dapat beroperasi sepenuhnya pada hari pertama pembukaan persekolahan sesi 2023/2024 berikutan banjir yang belum surut.

Jelas beliau, sekolah itu membabit tiga di Batu Pahat dan dua di Segamat dengan kira-kira 2,000 murid belajar secara PdPR.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ujarnya, tiga sekolah di Batu Pahat ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Sri Mendapat, SK Tanjung Semberong dan SK Sri Nasib Baik.

“Dua buah sekolah di Segamat pula ialah SK Pogoh dan Sekolah Menengah Kebangsaan di Buloh Kasap,” katanya semalam.

Md. Said berkata, dua sekolah di Segamat pula mengalami masalah ketiadaan elektrik, dan masih belum mendapat pengesahan daripada Jabatan Kerja Raya untuk digunakan bagi tujuan pembelajaran.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Mamak News

0 China Mula Buka Sempadan Kepada Kumpulan Pelancong Asing BEIJING, 31 Mac (Bernama-Sputnik) — China membuka semula sempadan untuk kumpulan pelancong asing bermula Jumaat,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications