Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Muslim Care sumbang 300 kerusi roda bernilai RM100,00


SUNGAI BULOH – Usaha murni untuk meringankan beban fasiliti kesihatan direalisasikan apabila Muslim Care Malaysia (MCM) menyumbangkan 300 kerusi roda kepada 10 buah hospital dan pusat kesihatan daerah (PKD) di Lembah Klang.

Kerusi roda berkenaan diserahkan oleh bekas Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad AI-Bakri sambil disaksikan Presiden MCM, Zulkifli Wahijan di Masjid Hospital Sungai Buloh, di sini, hari ini.

Zulkifli berkata, bantuan ini adalah terbesar yang pernah dibelanjakan dengan nilai sebanyak RM100,000 selepas sumbangan 40 unit kepada Hospital Tuanku Fauziah dan PKD di Perlis pada 21 Mei lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ujarnya, hospital dan PKD menjadi fokus utama kerana banyak pusat kesihatan kerajaan terutama di luar bandar berdepan masalah kerusi roda yang tidak mencukupi serta uzur.

“Pada peringkat awal, jumlah sumbangan hanya dalam skala kecil dan lebih tertumpu kepada individu kurang berkemampuan. Sebelum ini kita juga ada bantu bina bangunan tambahan di Hospital Kepala Batas, Seberang Perai Utara.

“Semua kerusi roda yang disumbangkan hari ini adalah hasil kutipan dan wakaf daripada orang ramai sejak negara dilanda wabak Covid-19 pada 2020 dan berterusan sehingga sekarang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bagi projek akan datang, MCM akan melancarkan mini gimnasium untuk pesakit di Hospital Sultanah Nora Ismail, Batu Pahat, pada bulan depan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita dalam Majlis Penyerahan Sumbangan 300 Kerusi Roda Wakaf oleh MCM di Masjid Hospital Sungai Buloh, hari ini.

Antara hospital yang mendapat manfaat sumbangan kerusi roda ini adalah Hospital Sungai Buloh, Hospital Selayang, Hospital Ampang, Hospital Serdang dan Hospital Kuala Lumpur.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagi PKD pula adalah PKD Daerah Gombak, PKD Daerah Klang, PKD Daerah Petaling, PKD Daerah Titiwangsa dan PKD Daerah Kepong.

Sementara itu, Dr. Zulkifli berkata, program sebegini menambahkan keyakinan orang ramai terhadap pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam menunaikan amanah dan tanggungjawab bagi melaksanakan projek wakaf.

“Kerusi roda ini akan memanfaatkan seluruh lapisan masyarakat tanpa mengira agama, bangsa, warna kulit dan bahasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Secara tak langsung program sebegini mencelikkan kerajaan dan orang ramai untuk memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan,” ujarnya. – KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications