Hi, what are you looking for?

Mamak News

Myanmar terus disekat sertai mesyuarat ASEAN


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PHNOM PENH: Menteri Luar Kemboja hari ini menyatakan blok ASEAN memutuskan Myanmar akan terus disekat daripada menghadiri semua mesyuarat berkaitan.

Sekatan itu akan diteruskan sehingga junta tentera Myanmar yang ketika ini memegang pentadbiran kerajaan menunjukkan perkembangan dalam pelan damai.

Prak Sokhom yang juga merupakan Pengerusi Mesyuarat ASEAN menegaskan, junta Myanmar perlu membuktikan kepada semua pihak bahawa negara itu sudah bersedia melakukan pelan damai bagi mengakhiri konflik yang berlaku.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pada April tahun lalu, pemimpin rampasan kuasa, Jeneral Min Aung Hlaing, bersetuju kepada lima perkara bagi memecah kebuntuan kemelut politik di negara itu.

Ia termasuk pengakhiran segera keganasan, dialog antara semua pihak, pelantikan seorang utusan khas ASEAN sebagai pengantara, bantuan kemanusiaan oleh ASEAN dan lawatan utusan khas ke Myanmar untuk bertemu semua pihak.

ASEAN telah mengambil pendirian konsisten terhadap Myanmar menyusuli rampasan kuasa berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menteri hal ehwal luar yang dilantik Majlis Pentadbiran Negara Myanmar tidak diundang ke Mesyuarat Menteri Luar ASEAN (AMM) tahun ini.

Ia sejajar dengan pandangan ASEAN bahawa Myanmar boleh diwakili hanya oleh wakil bukan politik sehingga terdapat kemajuan dalam melaksanakan konsensus berkenaan.

Blok terbabit sebelum ini mengutuk pelaksanaan hukuman mati ke atas empat aktivis oleh tentera Myanmar, yang mengumumkan pada 25 Julai lalu bahawa ia sudah menghukum mati empat lelaki yang dituduh bersekongkol membantu pengganas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hukuman mati aktivis itu turut menjadi rintangan serius dalam usaha ASEAN untuk mencari jalan penyelesaian yang aman untuk perdamaian nasional di Myanmar. – REUTERS


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BERA – Dua kanak-kanak berusia belasan tahun dikhuatiri lemas selepas hilang dihanyutkan arus Sungai Triang dekat Kampung Kerayong,...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. ISLAMABAD: Sebuah lori tangki minyak bertembung dengan sebuah bas di Pakistan sehingga mengorbankan 20 penumpang di lebuh raya...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Dalam apa jua perkara, adalah penting untuk mendengar cerita dari kedua-dua belah pihak sebelum membuat sebarang penilaian atau...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Pelumba berbakat negara, Syarifuddin Azman sah akan beraksi pada perlumbaan Grand Prix (GP) Malaysia di...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications