Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Naik HSR Jakarta-bandung percuma bermula Oktober


BANDUNG: Orang ramai boleh menyertai dalam ujian perjalanan Kereta Api Berkelajuan Tinggi (HSR) yang menghubungkan Jakarta dengan Bandung bermula pada Oktober tahun ini.

Perkara itu dimaklumkan oleh Presiden Joko Widodo (Jokowi) semasa menyaksikan ujian perjalanan di Stesen HSR Jakarta-Bandung Padalarang, daerah Bandung Barat, Jawa Barat kelmarin.

Katanya, kerajaan akan meneruskan rancangan untuk memberi peluang kepada orang ramai untuk menaiki kereta api tersebut yang boleh melakukan perjalanan dari Jakarta dan Bandung dalam masa 50 minit, secara percuma sepanjang tempoh ujian dilakukan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya berharap orang ramai dapat menggunakan HSR bermula dari awal Oktober ini dan tambangnya adalah percuma sepanjang ujian perjalanan dilakukan,” katanya.

Selain itu, Jokowi juga berharap operasi kereta api berkelajuan tinggi itu dapat membantu kerajaan dalam usaha menarik lebih ramai rakyat untuk menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam.

Beliau menjelaskan, kesesakan trafik yang berlaku di Jakarta dan kawasan sekitarnya menyebabkan negara mengalami kerugian kira-kira AS$6.5 bilion (RM30.4 bilion).

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Adalah lebih baik jika kita semua mula beralih menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam kerana boleh mengurangkan kesesakan lalu lintas, sekali gus mengurangkan kerugian yang dialami negara,” ujarnya.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 BUKIT MERTAJAM – Pelumba Giant Cycling Team, Deng Penghai tetap meneruskan perjuangan pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari...

Lifestyle

0 KKM sedia hadapi ancaman pandemik penyakit X Ancaman Penyakit X Makin Hampir, Pakar Jangka 50 Juta Kematian Dan Lebih Bahaya Daripada Covid-19. Pakar...

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Ternakan di negara ini dilaporkan bebas daripada penyakit Nipah di mana jangkitannya boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit selain...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications