Hi, what are you looking for?

Mamak News

NASA bina roket berkuasa nuklear kurangkan masa perjalanan ke Marikh


NEW YORK: Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) sedang membina sebuah roket berkuasa nuklear yang mampu menghantar manusia ke Marikh dengan lebih pantas berbanding kapal angkasa yang biasa digunakan.

Ketika ini, perjalanan ke Planet Merah mengambil masa kira-kira tujuh bulan.

Lapor Daily Mail, NASA sedang bekerjasama dengan Agensi Projek Penyelidikan Terperinci Pertahanan (DARPA) dalam program Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO) yang akan diuji pada 2027.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Roket termal nuklear (NTR) menawarkan nisbah tujah-berat yang tinggi iaitu hampir 10,000 kali ganda lebih kuat berbanding kuasa pendorong elektrik serta kira-kira dua hingga lima kali ganda lebih berkesan daripada pendorongan kimia dalam angkasa.    

Pasukan saintis merancang untuk menggunakan model NTR sebelumnya bagi mereka bentuk DRACO, selain memberikannya sentuhan moden.

Dilaporkan, agensi angkasa lepas Amerika Syarikat (AS) itu telah mengkaji konsep pendorongan termal nuklear selama beberapa dekad.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teknologi itu menyalurkan tenaga haba daripada reaktor pembelahan nuklear kepada propelan hidrogen bagi memberikan daya tujahan yang dipercayai jauh lebih berkesan berbanding enjin roket berasaskan bahan kimia biasa digunakan. 

Selain memendekkan masa perjalanan, pasukan saintis menyatakan NTR juga mampu mengurangkan risiko kepada angkasawan kerana mereka tidak akan mengembara ke angkasa lepas untuk tempoh yang lama. 

“Ia secara ketara mengurangkan masa angkasawan terdedah kepada sinaran angkasa lepas dan hanya memerlukan bekalan yang sedikit seperti makanan dan bahan lain semasa perjalanan ke Marikh,” jelasnya.     

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Timbalan Pentadbir NASA, Pam Melroy berkata, pihaknya menyasarkan untuk menghantar manusia ke planet Marikh pada akhir tahun 2030.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Hiburan

0 KAJANG – Penyanyi Sissy Imann mengakui menyesal terlampau mengikut emosi sehingga mengambil keputusan menjual album sulung hanya pada harga RM20, sedangkan kos pembikinan...

Lifestyle

0 Menang kambing dari pertandingan Lato-Lato. Juara Main Lato-Lato 2 Jam Tanpa Henti, Kanak-Kanak Dari Indonesia Ini Dihadiahkan Kambing. Amat tular di Indonesia, Lato-Lato...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications