Hi, what are you looking for?

Tempatan

“Mati-Mati Ingat Ayat Quran Ke Apa”, Nasib Baik Masih Boleh Baca Tulisan Jawi


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PETALING JAYA – Sebuah kedai makan di medan selera yang menggunakan tulisan jawi pada papan tanda premis itu berjaya menarik perhatian orang ramai selepas mereka mengetahui maksud tulisan berkenaan.

Nama unik kedai makan yang terletak di Bandar Baru Uda (BBU), Johor Bahru itu ialah ‘Sedap Alhamdulillah, Tak Sedap Sabar Jelah.

Berdasarkan perkongsian gambar di laman sosial Twitter oleh @aimshah0509, dia mulanya beranggapan tulisan pada papan tanda itu adalah ayat al-Quran.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Namun bila difikirkan balik, mendalam maksud papan tanda itu sebab ia berkaitan dengan kehidupan. Bila dapat nikmat kita akan bersyukur, bila diberi ujian kita perlu bersabar,” katanya di Twitter.

Susulan perkongsian itu, rata-rata orang ramai terhibur akan tulisan jawi di papan tanda itu dan merasa bangga kerana masih dapat membaca tulisan jawi yang kini jarang digunakan.

“Gigih saya baca, nasib baik masih boleh baca tulisan jawi,” ujar @nadhirahhamidun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Alhamdulillah, tak sia-sia masa belajar sarjana muda masih meneruskan legasi Jawi. Seronok daripada semester satu hingga semester tiga ambil jawi, belajar khat, anda yang dekat universiti nanti ada pilihan jawi ambil jelah,” kata @oneit_rai.

“Ini kalau tak sedap dia suruh tetaplah bersyukur,” jelas @kiekycomowt. – K! ONLINE

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PASIR GUDANG – Pasukan Johor Darul Ta’zim II (JDT II) dipaksa bermandi peluh sebelum mencatatkan kemenangan tipis 1-0...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PUTRAJAYA – Seramai lima lelaki pekerja kontrak membuat pagar ditahan polis bagi membantu siasatan dua kejadian samun bersenjatakan...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BIRMINGHAM – Aston Villa bangkit daripada kekecewaan minggu lalu untuk melakar kemenangan 2-1 ke atas Everton dalam saingan...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Teruja dengan kejayaan kutipan pecah panggung filem berbentuk sejarah, Mat Kilau: Kebangkitan Pahlawan, pelakon berkaliber,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications