Hi, what are you looking for?

Tempatan

“Mati-Mati Ingat Ayat Quran Ke Apa”, Nasib Baik Masih Boleh Baca Tulisan Jawi


PETALING JAYA – Sebuah kedai makan di medan selera yang menggunakan tulisan jawi pada papan tanda premis itu berjaya menarik perhatian orang ramai selepas mereka mengetahui maksud tulisan berkenaan.

Nama unik kedai makan yang terletak di Bandar Baru Uda (BBU), Johor Bahru itu ialah ‘Sedap Alhamdulillah, Tak Sedap Sabar Jelah.

Berdasarkan perkongsian gambar di laman sosial Twitter oleh @aimshah0509, dia mulanya beranggapan tulisan pada papan tanda itu adalah ayat al-Quran.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Namun bila difikirkan balik, mendalam maksud papan tanda itu sebab ia berkaitan dengan kehidupan. Bila dapat nikmat kita akan bersyukur, bila diberi ujian kita perlu bersabar,” katanya di Twitter.

Susulan perkongsian itu, rata-rata orang ramai terhibur akan tulisan jawi di papan tanda itu dan merasa bangga kerana masih dapat membaca tulisan jawi yang kini jarang digunakan.

“Gigih saya baca, nasib baik masih boleh baca tulisan jawi,” ujar @nadhirahhamidun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Alhamdulillah, tak sia-sia masa belajar sarjana muda masih meneruskan legasi Jawi. Seronok daripada semester satu hingga semester tiga ambil jawi, belajar khat, anda yang dekat universiti nanti ada pilihan jawi ambil jelah,” kata @oneit_rai.

“Ini kalau tak sedap dia suruh tetaplah bersyukur,” jelas @kiekycomowt. – K! ONLINE

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Ibu Bapa Kena Tahu, Ini Cara Berkesan Cuci Slime Yang Lekat Pada Pakaian Anak Dulu mungkin kita sudah terbiasa melihat kanak-kanak bermain tanah...

Mamak News

0 AMPANG JAYA – Helah penagih dadah yang menyamar sebagai polis mengundang padah apabila ditahan pegawai keselamatan di sebuah apartmen di Ukay Perdana, di...

Hiburan

0 MENDIANG merupakan antara pemuzik paling berbakat dan berpengaruh pernah dilahirkan di dunia. Kenyataan tersebut adalah satu fakta yang sukar berganjak. Tina Turner. Sepotong...

Lifestyle

0 Lelaki itu jadi mangsa penipuan selepas kerugian RM320k Gara-Gara Nak Beli R Dan Arak Murah, Lelaki Dari Miri Ini Rugi RM320k. Dilaporkan seorang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications