Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Tempatan

“Mati-Mati Ingat Ayat Quran Ke Apa”, Nasib Baik Masih Boleh Baca Tulisan Jawi


PETALING JAYA – Sebuah kedai makan di medan selera yang menggunakan tulisan jawi pada papan tanda premis itu berjaya menarik perhatian orang ramai selepas mereka mengetahui maksud tulisan berkenaan.

Nama unik kedai makan yang terletak di Bandar Baru Uda (BBU), Johor Bahru itu ialah ‘Sedap Alhamdulillah, Tak Sedap Sabar Jelah.

Berdasarkan perkongsian gambar di laman sosial Twitter oleh @aimshah0509, dia mulanya beranggapan tulisan pada papan tanda itu adalah ayat al-Quran.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Namun bila difikirkan balik, mendalam maksud papan tanda itu sebab ia berkaitan dengan kehidupan. Bila dapat nikmat kita akan bersyukur, bila diberi ujian kita perlu bersabar,” katanya di Twitter.

Susulan perkongsian itu, rata-rata orang ramai terhibur akan tulisan jawi di papan tanda itu dan merasa bangga kerana masih dapat membaca tulisan jawi yang kini jarang digunakan.

“Gigih saya baca, nasib baik masih boleh baca tulisan jawi,” ujar @nadhirahhamidun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Alhamdulillah, tak sia-sia masa belajar sarjana muda masih meneruskan legasi Jawi. Seronok daripada semester satu hingga semester tiga ambil jawi, belajar khat, anda yang dekat universiti nanti ada pilihan jawi ambil jelah,” kata @oneit_rai.

“Ini kalau tak sedap dia suruh tetaplah bersyukur,” jelas @kiekycomowt. – K! ONLINE

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement