Hi, what are you looking for?

Sukan

Negeri Sembilan belasah Selangor ‘secukup rasa’


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

SHAH ALAM – Pasukan ragbi lelaki Negeri Sembilan membuktikan mereka kini pencabar utama Sukan Malaysia (Sukma) selepas berjaya melakar kemenangan sulung di Padang Ragbi UiTM hari ini.

Lebih manis ia adalah pingat emas pertama pasukan Negeri Sembilan dalam tempoh 36 tahun sejak sukan ragbi diperkenalkan pada temasya Sukma pada tahun 1986 di Kuala Lumpur.

Pada aksi final sukan dwitahunan tersebut, Negeri Sembilan tampil dengan permainan agresif dan tidak membuka ruang sebelum menyingkirkan pasukan Selangor dengan keputusan 14-0.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dhia Darwisy Othman dan Ali Imran Mohd Suhaimi meletakkan Negeri Sembilan di hadapan selepas masing-masing bijak mencuri peluang untuk melakukan try.

Amirul Ramzan Amir melengkapkan dua conversion untuk memastikan pasukan Negeri Sembilan terus mendominasi perlawanan akhir tersebut.

Pengurus pasukan, Datuk Wan Sharuddin Datuk Wan Ladin berkata, dia berbangga dengan pencapaian anak-anak buahnya, sekali gus memadam kekecewan empat tahun lalu yang sekadar meraih gangsa di Perak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya memuji atlet, jurulatih dan pegawai kerana mereka memberikan komitmen sepenuhnya kepada perjuangan itu sejak 2018 hingga sekarang.

“Pada asalnya sasaran kami untuk pertandingan ini adalah untuk menamatkan saingan dalam kelompok empat teratas tetapi kami berjaya melepasinya dengan baik.

“Ini adalah kali pertama kami memenangi pingat emas di Sukma. Prestasi terbaik kami sebelum ini ialah meraih perak yang ketika kami menjadi tuan rumah temasya itu (2004).

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya gembira dengan keputusan ini tetapi pada edisi seterusnya kami perlu membina semula pasukan dengan pemain baharu sekiranya ingin mempertahankan kemenangan ini sekali lagi,” katanya sejurus tamat perlawanan sebentar tadi.

Emas dalam kategori wanita menjadi milik pasukan Kedah yang berjaya menundukkan Selangor 17-12 pada perlawanan akhir.

Manakala, Sabah yang menjuarai pingat emas sewaktu di Perak 2018 akur meraih gangsa selepas menumbangkan pasukan Johor 15-0.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Sukan

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LONDON: Kedengaran aneh tetapi tidak bagi empat wanita Britain yang teruja memulakan kerja baharu mereka di sebuah pejabat...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR, 5 Oktober 2022 – Setelah kejayaan penganjuran siri jelajah konsert “Rossa 25th Shining Years Concert” di...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. JOHOR BAHRU – Seorang orang kurang upaya (OKU) lembam ditemui lemas di sebuah kolam yang hanya berjarak kira-kira...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. HARUS diakui, naskhah filem dumentari ‘dark story’ seperti kes pembunuhan tragis atau kisah pembunuh bersiri paling menakutkan sering...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications