Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Netizen Terharu Lihat Abang Kantin Bantu Murid Sekolah Rendah Beli Makanan


Musim persekolahan yang baru bermula pastinya kita akan dapat mendengar pelbagai karenah yang terjadi terutamanya kepada murid Tahun 1.

Antaranya pastilah karenah ketika murid Tahun 1 ini membeli makanan di kantin kerana ini mungkin merupakan pengalaman pertama mereka berinteraksi atau berjual beli ketika waktu rehat.

Tular satu perkongsian video di TikTok di Sekolah Kebangsaan Haji Salleh Masri, Kedah apabila seorang pengusaha kantin membuat hantaran di akaunnya, apex.20 (Abang Kantin) tentang karenah murid Tahun 1 membuat pembelian di kantin miliknya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
@apex.20

Baru sempat post firstday sekolah

♬ Pretty song that imaged a sleeping baby – Azuline

Ramai netizen terharu dengan perkongsian abang kantin itu apabila baik hati untuk mengajar murid itu membuat pembelian, memulangkan baki dan ada kalanya membelanja murid yang kekurangan duit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

| Kampungmamakcom Screenshot 2023 03 23 at 124234 Pm

| Kampungmamakcom Screenshot 2023 03 23 at 125905 Pm

Jikalau anda perasan, di setiap wajah murid itu terdapat misai yang pastinya akan buatkan kita rasa kelakar.

Menurutnya, tujuan filter misai itu adalah supaya tidak nampakkan wajah pelajar secara asli.

Motif video adalah agar ibu bapa tahu bagaimana pelajar seawal usia 7 tahun menggunakan duit belanja yang diberi dan juga sebagai tauladan pekerja kantin di tempat lain juga.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Diharapkan juga kepada ibu bapa seeloknya untuk memberi duit belanja anak dalam nota RM1, supaya anak-anak cepat belajar nak bayar berapa dan baki berapa.

Kalau bagi nota RM5 atau RM10 sekeping, pasti mereka akan keliru.

BACA: Ibu Bapa Kecewa Meja Kantin Sekolah Kotor

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s PENCABAR takhta Liga Hi Malaysia (MHL), Tenaga Nasional Berhad (TNB) terus menunjukkan aksi meyakinkan selepas membelasah wakil China, Pasukan Hi Liaoning 13-1 pada...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Madu Marissa Dania Hakim iaitu Misya Mazlan sekali lagi menjadi bualan ramai apabila tular sebuah video memaparkan dia bersama suaminya,...

Sukan

3s KUALA LUMPUR – Hatrik Akram Afifi menerusi tiga sepakan penalti mengesahkan kejuaraan Piala Asia buat Qatar apabila menewaskan Jordan 3-1 di Stadium Lusail,...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Anak gadis Norman Hakim dan Abby Abadi, Marissa Dania Hakim yang didakwa menikahi suami orang di Songkhla, Thailand bertindak menutup...

Advertisement