Hi, what are you looking for?

#image_title

Hiburan

Nourul Depp tawar diri jadi jurulatih, pakar motivasi PLKN


PETALING JAYA – Menyambut baik inisiatif kerajaan mewujudkan semula pelaksanaan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), penyanyi yang juga pakar motivasi, Nourul Depp, 46, terbuka untuk menjadi jurulatih program berkenaan sekiranya diberi peluang.

Nourul atau nama sebenarnya, Noorulhuda Abdul Wahab berkata, andai khidmatnya diperlukan kerajaan, dia mengibaratkan peluang itu seperti kecil tapak tangan, nyiru ditadahkan.

“’Why not?’ (mengapa tidak?). Itu boleh jadi sebahagian daripada tujuan saya juga. Tiada masalah.

“Bagi saya, apa jua perkara yang kita lakukan, kita perlu ada motivasi. Untuk tujuan kebaikan, apa salahnya,” katanya kepada Kosmo! Online ketika sesi bersama media secara virtual, semalam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Positif dengan pelaksanaan semula PLKN, pelantun lagu Kerana Terluka itu berkata, untuk memantapkan rohani, mental dan fizikal generasi muda sekarang memerlukan suntikan motivasi yang kuat daripada pihak berkredibiliti.

“Untuk menjadi pelindung negara dan menjadi insan yang lebih bertanggungjawab, bagi saya benda ini (PLKN) langkah yang bagus.

“Saya percaya dengan PLKN, ilmu tentang pertahanan diri, juga menjadi pelindung negara dan semua itu, akan diraih daripada program itu.

“Generasi baharu sekarang memang selalu habiskan dalam media sosial. Sosial media ini ‘release’ kita punya dopamine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Hormon tersebut buat kita gembira. Bagus adanya PLKN sebab akan buka satu lagi ‘jambatan’ dalam otak bahawa banyak benda yang kita boleh buat secara fizikal dan di luar gelanggang media sosial,” ujar isteri kepada Eric Daniel Depp itu.

Berita gembira bagi golongan milenial (Gen Y) apabila Kementerian Pertahanan (Mindef) mengumumkan pelaksanaan semula Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) hanya melibatkan remaja yang lahir pada 2007 dan seterusnya.

Baru-baru ini tular dalam media sosial apabila ada pihak mendakwa peserta yang akan dipilih menyertai PLKN bagi fasa baharu adalah individu berumur antara 16 hingga 35 tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, selang beberapa hari, Kementerian Pertahanan (Mindef) mengumumkan pelaksanaan semula PLKN hanya melibatkan remaja yang lahir pada 2007 dan seterusnya.

Sementara itu, selaras dengan kerjaya sebagai pakar motivasi, anak jati kelahiran George Town, Pulau Pinang itu bakal menganjurkan seminar pembangunan diri ‘Firetalk’ dan showcase selamat tiga jam pada 25 November depan di Royale Chulan, Kuala Lumpur.

Tiket untuk menyertai program tersebut boleh hubungi talian 017-9353909 (Ina Mohd). – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications