Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

Nur Aiman mahu rampas jersi Putih


IPOH – Pelumba kebangsaan, Muhammad Nur Aiman Rosli tekad bangkit untuk merampas semula jersi Putih Terbaik Asia dari pasukan Thailand di Peringkat 5 Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 yang akan melibatkan pertempuran sejauh 126.4 kilometer dari Slim River ke Genting Highlands hari ini.

Aiman yang meraih jersi Putih pada Peringkat Ketiga Jeli-Baling (183.1km) tersebut gagal mempertahankan jersi Terbaik Asia itu selepas dirampas oleh pelumba pasukan Thailand Continental Cycling, Ratchanon Yaowarat yang menguasai zon pecutan di Bagan Serai pada Peringkat 4 (Bukit Mertajam-Meru Raya, Ipoh) semalam.

Keputusan itu membolehkan Yaowarat meraih bonus tiga saat, sekali gus menguasai jersi Putih dengan kelebihan empat saat (s) dihadapan selepas menamatkan saingan dengan catatan keseluruhan 16 jam 1 satu minit 16s.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, Aiman me­ngakui pada perlumbaan yang berakhir di Meru Raya, Ipoh itu, dia hanya menggunakan 50 peratus tenaganya kerana memasang impian untuk menawan perlumbaan Peringkat 5 yang menawarkan zon pendakian berstatus ‘hors’ di Genting Highlands.

“Strategi bukan tak berjaya tetapi tak dirancang sebab saya terlepas jaga pelumba Thailand. Jadi, kami tak nak bazir masa untuk kejar kerana esok (hari ini) adalah saat penting terutama perlumbaan Peringkat 5 mempunyai zon pendakian mencabar. Kalau boleh kami nak rampas balik jersi Asia ini dekat Genting Highlands.

“Kalau hari ini kami bekerja keras dan di situ tenaga sudah habis. Sebab itu saya dan pasukan hanya berikan 50 peratus hari ini dan tekad buat balik pada perlumbaan di Genting,” katanya sejurus tamat perlumbaan semalam.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Perlumbaan Peringkat 5 yang bermula di Slim River dan berakhir di Genting akan melibatkan dua zon pecutan di Tanjung Malim dan Gombak.

Selepas itu, seramai 22 pasukan akan memberi tumpuan pada peringkat pendakian ‘Queen Stage’ yang bermula di Rawang Bypass (kategori 4) dan seterusnya pendakian berstatus Hors di Genting Highlands.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Petinju Muay Thai Malaysia Tumbangkan Lawan Dalam Tempoh 36 Saat BANGKOK, 10 Dis (Bernama) — Petinju muay thai negara Johan Ghazali mendominasi lawannya dalam...

Sukan

0 LONDON – Pelumba McLaren, Lando Norris mengharapkan perubahan besar berlaku ke atas jenteranya menjelang saingan musim depan bagi membolehkannya konsisten dalam setiap perlumbaan....

Hiburan

0 KUALA LUMPUR – Persembahan finalis All Stars Gegar Vaganza (GV10) iaitu Liza Hanim yang menyanyikan lagu My Heart Will Go On diibaratkan sebagai...

Mamak News

0 Dua Petani Maut Disambar Petir Ketika Berteduh Di Pond Dua orang petani maut disambar petir ketika sedang berteduh di pond berhampiran sebidang sawah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications