Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

NX3, Smilegate bakal melabur di Malaysia


PETALING JAYA – Malaysia sedang mengadakan perbincangan dengan dua syarikat permainan video terkemuka di Korea Selatan, NX3 dan Smilegate berhubung pelaburan digital di negara ini.

Menteri Komunikasi dan Digital (KKD), Fahmi Fadzil berkata, beliau telah pun mengadakan pertemuan dengan
Ketua Pegawai Eksekutif Smilegate, Sung Joon Ho dan Ketua Pegawai Eksekutif NX3, Henry Choi hari ini.

“Alhamdulillah satu lagi potensi pelaburan ekonomi digital diterima. Kali ini daripada syarikat permainan video Korea Selatan,” katanya dalam satu hantaran di media sosial hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Fahmi menjelaskan, dalam pertemuan dengan NX3, kedua-dua pihak berbincang bagaimana Malaysia boleh menjadi negara pilihan untuk NX3 mengembangkan perniagaan mereka.

Menurut beliau, NX3 setakat ini hanya melebarkan perniagaan ke Amerika Syarikat dan Malaysia bakal menjadi negara kedua yang dipilih sebagai destinasi pelaburan mereka.

“Tiga unit akan menjadi fokus mereka di Malaysia iaitu unit penerbitan permainan, unit penyelidikan dan pembangunan, serta unit rekaan kandungan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“NX3 turut beri komitmen untuk sertai program “Level Up KL” anjuran Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) Oktober ini untuk menunjukkan komitmen kerjasama,” katanya.

Kata beliau, Smilegate yang terkenal dengan permainan Crossfire turut dipelawa memilih Malaysia sebagai destinasi pelaburan bagi mengembangkan perniagaan mereka.

Jelas beliau, Smilegate mempunyai hubungan kerjasama yang kukuh dengan MDEC dan turut bertemu ketika Game Developers Conference 2023 baru-baru ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Insya-Allah usahasama ini akan diteruskan bagi melonjakkan lagi sektor ekonomi digital di Malaysia,” katanya. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 DILAHIRKAN dalam keluarga seni membolehkan Sara Ali Khan yang juga anak kepada aktor tersohor, Saif Ali Khan dengan mudahnya memasuki dunia hiburan. Namun...

Mamak News

0 Tindakan Murni Abang Kurier Tolong Lindungi Jemuran “Customer” Dari Hujan Dipuji Tindakan murni penghantar barangan dipuji selepas dia didapati membantu melindungi barangan pelanggan...

Sukan

0 BUKIT MERTAJAM – Pelumba Giant Cycling Team, Deng Penghai tetap meneruskan perjuangan pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari...

Lifestyle

0 KKM sedia hadapi ancaman pandemik penyakit X Ancaman Penyakit X Makin Hampir, Pakar Jangka 50 Juta Kematian Dan Lebih Bahaya Daripada Covid-19. Pakar...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications