Hi, what are you looking for?

Tempatan

PAPSMA mahu halang penyebaran berita palsu


PUTRAJAYA – Pertubuhan Kebangsaan Agensi Perkhidmatan Swasta Malaysia (PAPSMA) kesal dengan laporan-laporan berita tidak benar yang memberi gambaran negatif terhadap proses pengambilan pekerja asing terutamanya dari Indonesia.

Setiausaha Agungnya, Dr. N. Sukumaran berkata, laporan-laporan berita yang mengandungi maklumat tidak benar tersebut berkemungkinan telah dihasilkan oleh penulis bebas yang memperalatkan agensi-agensi media.

“Kami kesal dengan laporan tidak benar daripada organisasi tidak berkaitan mengenai proses pengambilan pekerja asing dan kos melampau membabitkannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia (berita palsu) dibuat tanpa memahami proses-proses dan lain-lain prosedur berkaitan pengambilan pekerja asing yang berbeza antara negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru, Sukumaran berkata, PAPSMA akan terus menjalin kerjasama dengan Kementerian Sumber Manusia bagi menghalang penyebaran maklumat palsu berkenaan.

Beliau berkata, mereka juga berhasrat untuk menghalang tindakan tidak bertanggungjawab ejen-ejen haram yang mengutip wang dari majikan-majikan tempatan, bahkan gagal dikesan jika timbul sebarang masalah ketika atau selepas proses pengambilan pekerja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini akan membolehkan semua ejen pekerja asing berdaftar untuk menjalankan perniagaan secara beretika dan profesional, sekali gus mengekalkan imej baik negara berkaitan proses pengambilan golongan tersebut,” katanya.

Pada masa sama, Sukumaran berkata, pihaknya menyokong tindakan kementerian untuk membuka peluang kepada negara-negara lain terutamanya Bangladesh bagi menghantar tenaga kerja mereka ke sini.

Jelasnya, sebagaimana dimaklumkan oleh Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan, ia membuatkan industri bersifat lebih kompetitif dan tidak dimonopoli oleh negara-negara tertentu sahaja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“PAPSMA bersetuju dengan langkah kementerian untuk menghapuskan semua ejen haram dan membenarkan hanya mereka yang berdaftar serta berlesen untuk menjalankan segala aktiviti berkaitan pengambilan pekerja asing di negara ini,” katanya. – K! ONLINE

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TEHRAN: Pemimpin tertinggi Iran mengampuni atau membenarkan pengurangan hukuman penjara untuk berpuluh-puluh ribu banduan termasuk beberapa yang ditangkap dalam protes anti-kerajaan baru-baru ini....

Lifestyle

0 Taman tema air atau ‘waterpark’ SplashMania seluas 16 ekar (6.47 hektar), yang dibina oleh Gamuda Land di Gamuda Cove sudah dibuka kepada orang...

Mamak News

0 Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal. ‘Panda Walker‘ Sebak Dapat Basikal Sebagai Hadiah Seorang Panda Walker...

Lifestyle

0 Bukan air terjun tapi air hujan Dah Macam Air Terjun Changi Airport, Bumbung Bocor Di Airport Kuching Jadi Perhatian Netizen. Air Terjun Changi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications