Hi, what are you looking for?

Tempatan

PAPSMA mahu halang penyebaran berita palsu


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PUTRAJAYA – Pertubuhan Kebangsaan Agensi Perkhidmatan Swasta Malaysia (PAPSMA) kesal dengan laporan-laporan berita tidak benar yang memberi gambaran negatif terhadap proses pengambilan pekerja asing terutamanya dari Indonesia.

Setiausaha Agungnya, Dr. N. Sukumaran berkata, laporan-laporan berita yang mengandungi maklumat tidak benar tersebut berkemungkinan telah dihasilkan oleh penulis bebas yang memperalatkan agensi-agensi media.

“Kami kesal dengan laporan tidak benar daripada organisasi tidak berkaitan mengenai proses pengambilan pekerja asing dan kos melampau membabitkannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia (berita palsu) dibuat tanpa memahami proses-proses dan lain-lain prosedur berkaitan pengambilan pekerja asing yang berbeza antara negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Justeru, Sukumaran berkata, PAPSMA akan terus menjalin kerjasama dengan Kementerian Sumber Manusia bagi menghalang penyebaran maklumat palsu berkenaan.

Beliau berkata, mereka juga berhasrat untuk menghalang tindakan tidak bertanggungjawab ejen-ejen haram yang mengutip wang dari majikan-majikan tempatan, bahkan gagal dikesan jika timbul sebarang masalah ketika atau selepas proses pengambilan pekerja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini akan membolehkan semua ejen pekerja asing berdaftar untuk menjalankan perniagaan secara beretika dan profesional, sekali gus mengekalkan imej baik negara berkaitan proses pengambilan golongan tersebut,” katanya.

Pada masa sama, Sukumaran berkata, pihaknya menyokong tindakan kementerian untuk membuka peluang kepada negara-negara lain terutamanya Bangladesh bagi menghantar tenaga kerja mereka ke sini.

Jelasnya, sebagaimana dimaklumkan oleh Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan, ia membuatkan industri bersifat lebih kompetitif dan tidak dimonopoli oleh negara-negara tertentu sahaja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“PAPSMA bersetuju dengan langkah kementerian untuk menghapuskan semua ejen haram dan membenarkan hanya mereka yang berdaftar serta berlesen untuk menjalankan segala aktiviti berkaitan pengambilan pekerja asing di negara ini,” katanya. – K! ONLINE

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUMUT – Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Perak menahan tiga bot nelayan Indonesia bersama 34 nelayan dari negara...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Fasa Peralihan Monsun Dijangka Bermula 3 Oktober Ini – MetMalaysia Jabatan Meteorologi Malaysia (Met Malaysia) hari ini memaklumkan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KAHERAH: Mengimbas kenangan 11 tahun lalu, ratusan ribu rakyat Mesir berhimpun di Dataran Tahrir untuk menunaikan Solat Jumaat....

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Syarikat pengendali Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (PROLINTAS) telah memuat naik bebenang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications