Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Pelakon Netflix jadi calon Naib Presiden Taiwan


TAIPEI: Hartawan Taiwan, Terry Gou mengumumkan pelakon Netflix, Tammy Lai akan berganding bahu sebagai pasangannya dalam menghadapi pilihan raya negara itu tahun depan.

Pengasas syarikat pembekal Apple, Foxconn itu berkata, pelakon wanita veteran berusia 60 tahun itu akan bertanding sebagai calon Naib Presiden Taiwan.

Gou, pada bulan lalu mengumumkan hasratnya untuk bertanding sebagai calon bebas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menerusi sidang akhbar semalam, Gou menggambarkan Lai sebagai ‘seorang penulis yang cemerlang dan berpengetahuan luas’.

“Kami tidak mempunyai beban politik dan kami sangat prihatin dengan keperluan rakyat,” jelas Gou.

Lai pula dalam reaksinya berkata, selama ini pengetahuannya mengenai politik agak terbatas namun, perkara itu boleh diubah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selepas beberapa kali bertemu dengan Gou, saya lihat beliau adalah seseorang yang boleh saya bekerjasama kerana beliau sangat menarik”, ujarnya.

Lai sebelum ini pernah memegang watak sebagai calon presiden dalam drama popular Taiwan di saluran Netflix “Wave Makers” yang disiarkan awal tahun ini.

Dalam drama berkenaan karakter lakonanya diinspirasikan berdasarkan kisah Presiden Tsai Ing-wen.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut peraturan pilihan raya Taiwan, Gou perlu mendapatkan 300,000 tanda tangan pengundi menjelang 2 November depan untuk melayakkan diri sebagai calon bebas.

Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat akan menyemak semua tanda tangan itu dan mengumumkan keputusannya pada 14 November depan.

Gou meletakkan jawatan sebagai peneraju Foxconn pada 2019 sementara pada bulan ini pula beliau mengumumkan pengundurannya sebagai anggota lembaga pengarah syarikat tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Warga Emas Jadikan Rumah Tempat ‘Timbunan’ Sampah, Abai Keselesaan Jiran IPOH, 25 Sept (Bernama) — Sikap terlalu prihatin terhadap alam sekitar menyebabkan seorang warga...

Mamak News

0 NEW DELHI, India – Kenaikan tinggi harga bahan masakan utama seperti tomato dan bawang menyebabkan kebanyakan penduduk di India mengurangkan atau tidak menggunakan...

Mamak News

0 SINGAPURA: Singapura menaik taraf jet pejuang F-16 miliknya dengan keupayaan baharu dan maju untuk meningkatkan operasi, menurut Kementerian Pertahanan Singapura (MINDEF). F-16 yang...

Sukan

0 TOKYO – Pelumba utama Red Bull Racing, Max Verstappen mempamerkan dominasi penuh untuk kembali berada di landasan kemenangan selepas menjuarai Grand Prix (GP)...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications