Hi, what are you looking for?

#image_title

Lifestyle

Pelancong Malaysia Berdepan Detik Cemas, Hampir Kena Culik Pemandu E-Hailing Di Thailand


Pemandu e-Hailing jadi dalang, warganegara Malaysia hampir diculik

Pelancong Malaysia Berdepan Detik Cemas, Hampir Kena Culik Pemandu E-Hailing Di Thailand. Terbaharu, seorang pelancong dari Malaysia, Andrew Tong mendedahkan pengalaman cemasnya bersama rakan-rakannya yang hampir diculik oleh pemandung e-Hailing semasa dalam perjalanan ke lapangan terbang di Bangkok, Thailand.

Menerusi perkongsiannya di laman Facebook, dia mengatakan semasa perjalanan menuju ke lapangan terbang, kereta tersebut tiba mengambil dia dan 4 rakannya, namun mereka sudah rasa ada sesuatu yang pelik dengan pemandu tersebut.

Menurut sumber, tingkap kereta tersebut dipercayai semuanya gelap, malah sebaik sahaja masuk ke dalam kenderaan, pemandu menanyakan kepada mereka dari mana mereka datang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pemandu beri butiran mereka kepada seseorang melalui telefon, namun Andrew faham Bahasa Thailand

Dalam pada itu, selepas mereka memberitahu mereka dari Malaysia, mereka berasa pelik apabila pemandu tersebut seolah-olah memberikan butiran tentang mereka kepada seseorang melalui telefon.

Difahamkan, Andrew yang memahami bahasa Thailand telah menterjemahkan perbualan tersebut kepada rakan-rakannya. Namun, pemandu tersebut seolah-olah memahami perbualan mereka, lalu pemandu itu memaklumkan kepada individu di telefon perkara tersebut.

Tengok Waze demi keselamatan mereka

“Pada masa itu, kami menarik keluar Waze demi keselamatan. Kami melihat bahawa masa untuk pergi ke lapangan terbang adalah 30 minit tetapi Peta Google pemandu menunjukkan 50 minit. Apabila kami menarik keluar GPS, pemandu itu juga segera melaporkannya kepada pihak lain mengenainya.”

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami meminta untuk keluar dari kereta dan kami mahu menggunakan tandas, kami kebetulan terperangkap dalam lalu lintas di Pusat Siam. Kami meminta untuk keluar di pusat membeli-belah dan di sini datang satu perkara penting, nada dan wajah pemandu segera mula gelap dan dia berusaha sebaik mungkin untuk mengatakan tidak,” ujar Andrew.

Susulan itu, Andrew dan rakan-rakannya mengambil keputusan berani untuk keluar dari kereta, dan terus mengambil bagasi mereka sepantas yang mungkin untuk menyelamatkan diri.

“Pemandu tidak sempat bertindak balas apabila keluar dari kereta. Dia mungkin tidak menyangka bahawa kita akan keluar terus di jalan utama. Dia tidak meminta apa-apa kepada kami dan dia tidak mengejar kami untuk mengutip wang daripada kami (mustahil pemandu biasa memandu anda secara percuma dan tidak mengenakan bayaran untuk perjalanan),” katanya lagi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dia bersyukur kerana dapat mengelakkan dari diculik

Sementara itu, Andrew turut menzahirkan rasa syukur kerana dia dan 4 rakannya terselamat dalam insiden mengerikan itu.

Bukan itu sahaja, dia juga menasihatkan kepada orang ramai untuk sentiasa berhati-hati semasa melakukan perjalanan dan jadikan pengalaman atau kisah mereka sebagai pengajaran.

Baca juga artikel yang berkaitan:

Artikel asal oleh: iloveborneo.my

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Mamak News

0 Bebas Selepas Dipenjara 28 Tahun, Ujian DNA Terbaru Buktikan Lelaki Tidak Bersalah Seorang lelaki di California menarik nafas lega apabila dapat mengecapi kebebasan...

Lifestyle

0 Tikter ini didakwa flex barang yang bukan miliknya Tampil Bergaya Rupanya Kantoi Pencuri, Individu Ini Dedah Tikter Sering Curi Barang Roommate. Seorang wanita...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications