Hi, what are you looking for?

Mamak News

Pelantikan Azam teratur – Muhyiddin


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

PUTRAJAYA – “Jangan dikaitkan proses itu (pelantikan) dengan kes kita dengar sekarang ini,” kata bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika diminta mengulas pelantikan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki.

Menurutnya, pelantikan Azam sewaktu beliau masih Perdana Menteri bagi menerajui suruhanjaya tersebut iaitu selepas bekas Pesuruhjaya SPRM Latheefa Koya meletakkan jawatan, dibuat secara teratur serta mengikut peraturan dan prosedur yang betul.

“Selepas itu, mesti ada pengganti dan yang melantik bukan saya iaitu selepas diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong. Proses lantikan itu teratur mengikut peraturan dan mana-mana jawatan kerajaan terutama jawatan penting seperti ini, tidak dibuat secara begitu mudah sahaja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia harus melalui satu proses yang diperakukan sebuah jawatankuasa di mana Ketua Setiausaha Negara (KSN) dalam kes seperti ini, mengemukakan cadangan nama dan bukan saya pilih. Dia cadangkan dan didapati dia layak, sudah mematuhi apa sahaja kriteria.

“Saya fikir proses itu tidak salah, memang betul dan teratur. Jadi jangan dikaitkan proses itu (pelantikan) dengan kes kita dengar sekarang ini, saya tak nak ulas kes tersebut,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata, sehubungan itu tiada isu dibangkitkan berhubung pelantikan Azam sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM dengan kes yang diperkatakan ketika ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bagi saya semuanya teratur, sudah pun diperkenankan dan saya tak rasa satu kesalahan prosedur lantikan sebagainya. Itu urusan dibuat oleh KSN di bawah jawatankuasa dan saya pada waktu itu sebagai Perdana Menteri bersetuju untuk memperakukan kepada Yang di-Pertuan Agong.

“Kemudian, Yang di-Pertuan Agong memperkenankan jadi, saya fikir tak ada isu dibangkitkan oleh sesiapa sekali pun,” ujarnya.

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KYIV: Tujuh kapal yang membawa muatan produk pertanian dilaporkan berlepas dari pelabuhan di Ukraine. Lapor Xinhua, Kementerian Infrastruktur...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. DOHA – Pengurus Belanda, Louis Van Gaal memberi peringatan kepada pemainnya bahawa Amerika Syarikat mampu mengejutkan mereka pada...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA KRAI – Selepas menahan sembilan suspek termasuk remaja berusia 13 tahun, polis menahan seorang lagi suspek bagi...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Mula menunjukkan perkembangan positif apabila sudah sedarkan diri dan mampu memegang telefon, pelakon Nad Zainal...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications