Hi, what are you looking for?

Mamak News

Pelantikan Azam teratur – Muhyiddin


PUTRAJAYA – “Jangan dikaitkan proses itu (pelantikan) dengan kes kita dengar sekarang ini,” kata bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika diminta mengulas pelantikan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki.

Menurutnya, pelantikan Azam sewaktu beliau masih Perdana Menteri bagi menerajui suruhanjaya tersebut iaitu selepas bekas Pesuruhjaya SPRM Latheefa Koya meletakkan jawatan, dibuat secara teratur serta mengikut peraturan dan prosedur yang betul.

“Selepas itu, mesti ada pengganti dan yang melantik bukan saya iaitu selepas diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong. Proses lantikan itu teratur mengikut peraturan dan mana-mana jawatan kerajaan terutama jawatan penting seperti ini, tidak dibuat secara begitu mudah sahaja.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ia harus melalui satu proses yang diperakukan sebuah jawatankuasa di mana Ketua Setiausaha Negara (KSN) dalam kes seperti ini, mengemukakan cadangan nama dan bukan saya pilih. Dia cadangkan dan didapati dia layak, sudah mematuhi apa sahaja kriteria.

“Saya fikir proses itu tidak salah, memang betul dan teratur. Jadi jangan dikaitkan proses itu (pelantikan) dengan kes kita dengar sekarang ini, saya tak nak ulas kes tersebut,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata, sehubungan itu tiada isu dibangkitkan berhubung pelantikan Azam sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM dengan kes yang diperkatakan ketika ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bagi saya semuanya teratur, sudah pun diperkenankan dan saya tak rasa satu kesalahan prosedur lantikan sebagainya. Itu urusan dibuat oleh KSN di bawah jawatankuasa dan saya pada waktu itu sebagai Perdana Menteri bersetuju untuk memperakukan kepada Yang di-Pertuan Agong.

“Kemudian, Yang di-Pertuan Agong memperkenankan jadi, saya fikir tak ada isu dibangkitkan oleh sesiapa sekali pun,” ujarnya.

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Bersangka baik pada bulan puasa, tiada istilah terpaksa dalam diri saya.” Demikian respons ibu kepada penyampai radio dan pelawak, Shuib...

Travel

0 Langkawi antara destinasi pelancongan yang menjadi tumpuan ramai, malah pulau bebas cukai itu juga mempunyai banyak tarikan lain untuk dilawati. Nak cari penginapan...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa buah negeri sehingga pukul 6...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang lelaki dari wilayah Soppeng di Sulawesi Selatan ditahan polis selepas bertindak kejam membunuh bapa tirinya yang sedang tidur dengan menggunakan sebatang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications