Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Pelayaran 13 destinasi ekopelancongan Kuala Sepetang


BUKIT GANTANG – Kuala Sepetang atau dahulunya le­bih dikenali sebagai Port Weld kini menjadi antara destinasi ekopelancongan popular di Pe­rak yang menyediakan lawatan pendidikan melalui pelayaran menaiki bot selama 90 minit.

Pengusaha bot merangkap pemandu pelancong, Khairul Salleh Ahmad, 58, berkata, terdapat 14 destinasi menarik di sekitar Kuala Sepetang dan 13 destinasi daripadanya memerlukan penggunaan bot untuk dijelajah.

“Pelayaran menggunakan bot selama 90 minit ini bukan sekadar membawa para pelancong menikmati pemandangan di sekitar perairan Kuala Sepetang, malah turut diisi dengan pelbagai informasi pendidikan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Antara lokasi yang dibawa ialah ke tempat Pusat Eko Pelajaran Hutan Paya Laut Matang, tempat pemerhatian burung, kilang arang, industri penternakan kerang dan lawatan sangkar ikan,” katanya kepada Kosmo!.

Menurutnya, kebanyakan pelancong yang datang bercuti bersama keluarga mereka di Kuala Sepetang tidak akan melepaskan peluang untuk menaiki bot bagi menyaksikan sendiri keindahan pemandangan yang terdapat di sekitar kawasan tersebut.

“Sepanjang pelayaran itu, pelancong akan dibawa untuk melihat helang merah, bangau, pekaka dan hidupan marin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Pelancong juga akan diberi penerangan mengenai jenis-jenis kayu bakau di kawasan ini serta kepentingan pokok kayu bakau yang perlu dipelihara,” katanya.

Seorang pelancong, Aishah Harben, 77, berkata, segala penjelasan dan informasi yang diberikan pemandu pelancong dalam sesi pelayaran merupakan pe­ngalaman amat berharga.

Katanya, dia sudah melawat beberapa lokasi hutan paya bakau di dalam dan luar negara, namun yang membezakan tempat lain dan Kuala Sepetang adalah pengisian informasi yang diberikan pemandu pelancong.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya bersama rakan-rakan amat berpuas hati bercuti di tempat ini kerana bukan sahaja disajikan dengan pemandangan menarik sepanjang pelayaran, malah dikenalkan dengan pelbagai spesies pokok kayu bakau.

“Ia termasuklah ditunjukkan bagaimana sebenarnya benih bakau ini boleh membiak dan dibiakkan. Ia adalah sesuatu yang amat menarik pada panda­ngan saya,” ujarnya.
Vivian Ooi, 69, berkata, percutianya ke Kuala Sepetang bersama sahabat handainya merupakan satu pengalaman yang amat berharga buat mereka.

“Bukan sahaja dapat menyaksikan kehidupan liar marin, tetapi juga dibawa untuk menyaksikan sendiri tempat penternakan ikan sangkar serta tempat pembuatan kayu arang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selain itu, kami diberi informasi tentang kehidupan pokok kayu bakau iaitu tentang keluasan hutannya, penggunaan serta turut ditunjukkan bunga dan benih pokok kayu bakau yang jarang diketahui umum,” katanya. -KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 LONDON – Pengendali Tottenham Hotspur, Ange Postecoglou enggan para pemainnya terlalu kecewa dan mengenang kekalahan 1-2 kepada West Ham United kelmarin sekali gus...

Lifestyle

0 Ini antara gerai yang menjual laksa Sarawak di Singapura Ini Gerai Laksa Sarawak Yang Anda Boleh Cuba Di Singapura. Kehidupan anak perantau kadang...

Mamak News

0 Kes Zayn Rayyan: Polis Ambil 228 DNA Penduduk Apartment Idaman PETALING JAYA, 10 Dis (Bernama) — Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengambil sejumlah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Banyak kali berpeluang ke Mekah mengerjakan umrah, pelakon Puteri Sarah Liyana menyifatkan peluang tersebut sebagai rezeki Allah selain mengakui tanah...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications