Hi, what are you looking for?

Mamak News

Peluru berpandu Hwasong-17 milik Pyongyang terkuat di dunia?


SEOUL: Pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un menzahirkan hasrat untuk menjadikan negaranya sebagai negara yang memiliki kuasa nuklear paling berkuasa di dunia.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri majlis kenaikan pangkat puluhan pegawai tentera yang terlibat dalam pelancaran peluru berpandu balistik Korea Utara, baru-baru ini.

Lapor agensi berita KCNA, Jong-un menegaskan matlamatnya itu selepas beliau memeriksa ujian peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) Hwasong-17 baharu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, tujuan utama Pyongyang mengukuhkan kuasa nuklearnya adalah bagi melindungi maruah serta kedaulatan negara dan rakyat.

Jong-un juga menyifatkan Hwasong-17 sebagai ‘senjata strategik terkuat dunia’, selain berikrar untuk membina pasukan tentera terkuat dunia.

Peluru berpandu itu didakwa mampu sampai sehingga tanah besar AS, sekali gus mendorong Washington mendesak Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) meminta Pyongyang bertanggungjawab terhadap siri ujian peluru berpandu yang dilakukan negara itu sebelum ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

KCNA, dalam satu laporan lain menyatakan, Jawatankuasa Tetap Perhimpunan Rakyat Tertinggi Korea Utara turut menganugerahkan peluru berpandu Hwasong-17 dengan gelaran ‘Wira dan Pingat Bintang Emas DPRK serta Darjah Kebesaran Bendera Negara Kelas Pertama’.

“(Peluru berpandu) dengan jelas membuktikan kepada dunia bahawa Demokratik Republik Rakyat Korea adalah kuasa nuklear sepenuhnya yang mampu menentang ketuanan nuklear imperialis AS.

“Ini menunjukkan sepenuhnya kekuatannya sebagai negara peluru berpandu balistik antara benua (ICBM) paling berkuasa,” jelas agensi berita tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

KERJASAMA CHINA

Dalam perkembangan lain, Presiden China, Xi Jinping memberitahu Jong-un bahawa Beijing bersedia bekerjasama dengan Pyongyang bagi mewujudkan ‘keamanan dunia’.

Dalam mesej tersebut, Jinping menyebut China bersedia bekerjasama dengan Korea Utara dalam meningkatkan keamanan dunia, pembangunan dan kesejahteraan serantau.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jinping menegaskan, kerjasama itu selaras dengan peredaran zaman, termasuk perubahan teknologi semasa.

PUJUKAN AS

AS sebelum ini menyatakan hasratnya mahu China menggunakan hubungan baiknya dengan Korea Utara untuk memujuk negara itu supaya tidak ‘terlalu agresif’ dalam membangunkan senjata nuklear, sekali gus menjaga keamanan sejagat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hal itu dinyatakan Washington selepas Pyongyang mendakwa peluru berpandu baharu buatannya mampu ‘meranapkan’ tanah besar AS dalam ‘sekelip mata’.

Siri pelancaran peluru berpandu oleh Pyongyang juga mendapat kritikan negara anggota PBB, namun China dan Russia mengambil sikap berkecuali. – REUTERS/AFP


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 PUTRAJAYA, 2 FEBRUARI 2023 – Kementerian Perdagangan Dalam  Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) ingin memaklumkan bahawa, susulan  daripada pengumuman YAB Perdana Menteri...

Mamak News

0 SINGAPURA: Seorang wanita yang sudah berkahwin dan menjalin hubungan sulit dengan rakan kongsi perniagaannya memasang kamera video mini di tandasnya supaya lelaki itu...

Sukan

0 PASUKAN Johor Darul Ta’zim (JDT) mengakui tidak sabar untuk menguji rumah baharu Selangor FC di Kompleks Sukan Shah Alam yang dijangka siap sepenuhnya...

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Bekas isteri Datuk S.M Faisal S.M Nasimuddin, Emilia Hanafi memberitahu Mahkamah Majistret di sini hari ini sejak menjadi ibu tunggal,...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications