Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Pemandu BMW, Subaru dan Porsche cenderung sebabkan kemalangan


LONDON: Analisis data kemalangan United Kingdom (UK) mencadangkan pemandu jenama tertentu lebih berkemungkinan menyebabkan kemalangan berbanding yang lain.

Kajian terhadap lebih 400,000 kemalangan jalan raya UK mendapati apabila pergerakan berisiko atau agresif memainkan peranan dalam perlanggaran, terdapat perbezaan statistik yang ketara dalam kesalahan pemandu merentas jenama kenderaan yang digunakan.

Pemanduan tidak berhemah yang meliputi masalah kelajuan, melanggar lampu merah, memotong di garisan berkembar putih atau mengabaikan lintasan pejalan kaki lebih berkemungkinan berlaku apabila melibatkan pemandu kenderaan jenama Subaru, Porsche dan BMW berbanding Skoda atau Hyundai.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Setelah mengambil kira pembolehubah seperti umur pemandu dan jenis jalan raya, penyelidik membuat hipotesis bahawa jenama kenderaan turut menjadi faktor utama kemalangan dalam kertas kerja yang diterbitkan dalam Journal of Social Marketing.

“Semua perkara adalah sama, anda menjangkakan perkadaran yang sama untuk gerakan agresif merentas semua lokasi.

“Namun terdapat kelaziman yang lebih tinggi dalam data perlanggaran Jabatan Pengangkutan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Antaranya adalah jenama kenderaan yang disifatkannya secara meluas sebagai mereka yang mempunyai pengiklanan dan pemasaran yang seolah-olah meraikan prestasi pemanduan contohnya seperti ‘kami lah raja di jalanan’ atau perkara seumpamanya,” kata Pengarang utama kajian, Alan Tapp dipetik The Guardian.

Pengarang bersama Dan Campsall dari Perundingan Keselamatan Jalan Raya Agilysys berkata, data tersebut juga dapat membuka mata pengeluar dan pengawal selia kenderaan untuk melihat semula teknik pemasaran moden yang boleh memberi kesan buruk terhadap keselamatan jalan raya.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Polis Nafi Zayn Rayyan Mangsa Dera PETALING JAYA, 8 Dis (Bernama) — Tiada bekas luka lama akibat penderaan dikesan pada badan kanak-kanak autisme...

Sukan

0 PETALING JAYA – Skuad hi remaja lelaki negara terpaksa akur dengan kehebatan Australia apabila tewas 2-5 di Stadium Hi Nasional, Bukit Jalil sebentar...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Pelakon veteran era 1980-an, Datin Maria Arshad masih berada dalam keadaan separuh sedar selepas dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU)...

Mamak News

0 Tak Kumpau, Budak 11 Tahun Berjaya Naikkan Ikan Keli Berat 68 Kilogram Seorang kanak-kanak berasal dari United Kingdom dilaporkan berjaya menangkap ikan keli...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications