Hi, what are you looking for?

Mamak News

Pembangkang minta pemindahan ibu negara ditunda


JAKARTA: Kumpulan parti pembangkang meminta pemindahan ibu negara Indonesia ke Nusantara ditangguhkan bagi memberi laluan kepada isu-isu penting lain di negara itu. 

Perkara itu disuarakan Kumpulan Parti Demokrat dan Parti Keadilan Sejahtera (PKS) dalam Sidang Paripurna  Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) berkaitan pandangan kumpulan tersebut terhadap rangka kerja ekonomi makro dan perkara utama dasar fiskal tahun 2024.

Menurut Kompas.com, Menteri Kewangan, Sri Mulyani turut hadir mewakili kerajaan pada mesyuarat tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam mesyuarat itu, perwakilan Parti Demokrat, Rizki Natakusumah menyifatkan langkah pemindahan ke IKN bukan isu penting dan berharap bajet negara ditumpukan kepada kestabilan harga keperluan asas dan tenaga.

“Kumpulan Partai Demokrat meminta pemerintah untuk terus menyokong perbelanjaan yang memiliki efek berganda dan perkara bukan keutamaan seperti proses pemindahan ibu negara dapat ditunda.

“Adalah lebih baik sekiranya bajet negeri ditumpukan dahulu kepada kestabilan harga keperluan asas dan tenaga kerana masyarakat yang tinggal di kampung dan pekan kecil lebih mengharapkan keperluan-keperluan seperti itu,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pendapat sama turut dikongsi perwakilan PKS, Andi Akmal Pasluddin ketika menyampaikan ucapannya.

“Bajet untuk pemindahan ibu negara lebih baik difokuskan kepada usaha memulihkan kuasa beli rakyat, meningkatkan kebajikan, menambah baik infrastruktur pertanian dan perbelanjaan penting lain,” katanya. 

Presiden Joko Widodo (Jokowi) sebelum ini menekankan idea pemindahan ibu negara dari Jakarta ke Nusantara bukan datang dari beliau sebaliknya sudah diutarakan Presiden pertama Indonesia, Soekarno sejak tahun 1960-an.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya, Jakarta yang sudah terlalu padat akan diperkasa menjadi kota perniagaan, pelancongan serta ekonomi sementara Nusantara dibangunkan sebagai pusat pemerintahan dan proses pemindahan itu bakal memakan masa sehingga 20 tahun untuk diselesaikan.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA NERUS – Seorang mekanik maut setelah kereta Perodua Kancil dipandunya merempuh bahagian belakang sebuah jengkaut di Kampung Buluh Gading di sini, hari...

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang penyanyi cacat penglihatan dari Indonesia menerima kejutan besar apabila berjaya meraih Golden Buzzer dalam rancangan America’s Got Talent (AGT), baru-baru ini....

Mamak News

0 SPM: Berkat Doa Guru, Ibu Bapa Raih 11A+, 1A SUNGAI PETANI, 8 Jun (Bernama) — Pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022 negeri...

Mamak News

0 PETALING JAYA – Penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew bantu ibu tunggal bertatu di sekitar Jakarta, Indonesia berikutan wanita berkenaan terpaksa menyara anaknya yang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications