Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Pemimpin ASEAN ‘senyap’ isu Laut China Selatan


JAKARTA: Isu Laut China Selatan merupakan satu daripada isu yang ditunggu-tunggu semua blok negara Asia Tenggara untuk dibincangkan dalam Sidang Kemuncak ASEAN ke-43.

Persidangan itu menyaksikan Indonesia menjadi tuan rumah dan berlangsung dari 5 hingga 7 September ini.

Jakarta Post sebelum ini melaporkan, kerakusan China dalam menuntut wilayah pertikaian di Laut China Selatan sehingga mengeluarkan peta rasmi standard baharu yang mencetuskan kontroversi menjadi perhatian banyak pihak, terutamanya blok ASEAN.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hal ini kerana, sejumlah negara ASEAN turut menuntut wilayah perairan di Laut China Selatan.

Selain ASEAN, negara lain seperti Jepun dan Amerika Syarikat (AS) juga menunggu untuk perbincangan isu berkenaan.

Namun, berdasarkan intipati persidangan yang sudah berlangsung selama tiga hari, tuan rumah, Indonesia dilihat hanya ‘diam dan memerhati’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hal itu mungkin disebabkan Jakarta enggan mencetuskan kontroversi baharu dengan Beijing ketika mengadakan pertemuan dengan delegasi negara itu.

Situasi serupa juga dapat dilihat apabila negara ASEAN lain turut ‘diam seribu bahasa’ berkaitan isu Laut China Selatan.

Sebaliknya, dapat dilihat Perdana Menteri China, Li Qiang pula memberi amaran kepada ASEAN mengenai risiko berlakunya Perang Dingin Baharu jika tidak sehaluan dalam membuat keputusan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Qiang sebenarnya merujuk kepada Washington yang disifatkan Beijing sebagai usaha menjatuhkan China.

Beijing menyatakan kebimbangan mengenai pembentukan blok disokong AS di rantau ini, ketika China menghadapi pertikaian dengan kuasa dengan negara serantau lain mengenai Laut China Selatan dan beberapa isu lain.

“Percanggahan pendapat dan pertikaian mungkin timbul antara negara disebabkan persepsi yang salah, kepentingan yang berbeza atau campur tangan luar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Bagi memastikan percanggahan pendapat terkawal, apa yang penting sekarang ialah menentang amalan berpuak, konfrontasi blok dan Perang Dingin yang baharu,” kata Qiang pada mesyuarat ASEAN+3 (APT) dengan Jepun dan Korea Selatan.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUALA LUMPUR – Panik melihat anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) membuat sekatan menyebabkan ada penunggang motosikal sanggup membahayakan diri dengan melawan arus bagi...

Mamak News

0 “Tidak Mencela, Memfitnah, Memaki Hamun Terhadap Sesiapa, Keindahan Pekerti Dan Akhlak Rasulullah SAW” – PM PUTRAJAYA —  Bersempena sambutan Maulidur Rasul, Perdana Menteri,...

Mamak News

0 IPOH – Sebanyak 10,568 notis dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) kepada penunggang motosikal atas pelbagai kesalahan sepanjang Op Khas Motosikal 2023 dilancarkan bermula 1...

Sukan

0 IPOH – Biarpun membuat penampilan sulung pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023, namun ia ternyata tidak mendatangkan masalah buat pelumba Caja...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications