Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Pemimpin Dunia Berhimpun Di New York Hadiri Perhimpunan Agung PBB


Pemimpin Dunia Berhimpun Di New York Hadiri Perhimpunan Agung PBB

NEW YORK, (Bernama) – Lebih daripada 150 pemimpin dunia berkumpul di sini dengan bermulanya Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 pada Selasa tanpa empat pemimpin daripada lima anggota tetap Majlis Keselamatan pertubuhan antarabangsa itu.

Pada tahun ini UNGA yang merupakan badan pembuat dasar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) , sekali lagi menumpukan isu seperti krisis makanan global, kenaikan harga makanan, pemanasan global dan konflik Ukraine-Rusia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam mengekalkan tradisi yang berdekad-dekad lamanya, Presiden Brazil Luiz Inácio Lula da Silva adalah pemimpin pertama yang mengeluarkan kenyataan negara pada sesi Debat Umum, diikuti Presiden Amerika Syarikat Joe Biden selaku negara tuan rumah.

Dalam ucapannya, Presiden AS, satu-satunya pemimpin anggota tetap Majlis Keselamatan PBB yang hadir di sini, menggesa seluruh dunia supaya menentang pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Presiden Rusia Vladimir Putin, rakan sejawatnya dari China Xi Jinping, Presiden Perancis Emmanuel Macron dan Perdana Menteri Britain Rishi Sunak tidak hadir pada perhimpunan selama seminggu itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, perhimpunan tahunan itu akan menyaksikan kembalinya Presiden Volodymyr Zelenskyy yang konflik negaranya dengan Rusia masih merupakan satu daripada isu yang dibincangkan di UNGA.

Selain daripada pemimpin negara dan kerajaan, ratusan perwakilan daripada pelbagai agensi PBB dan pertubuhan masyarakat madani menyertai beberapa acara dijadualkan sepanjang minggu ini.

Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka tiba di New York pada pukul 10 pagi Rabu (10 malam waktu Malaysia) untuk membuat penampilan sulungnya di UNGA dengan kenyataan negara dijadual akan disampaikan beliau pada pukul 10 pagi Jumaat (10 malam waktu Malaysia).

Advertisement. Scroll to continue reading.

BACA LAGI: Ramai Pemimpin Dunia Nantikan Ucapan Perdana Menteri Di UNGA PBB, New York

Tema Debat Umum pada tahun ini ialah: “ Rebuilding trust and reigniting global solidarity: Accelerating action on the 2030 Agenda and its Sustainable Development Goals (SDG) towards peace, prosperity, progress and sustainability for all”.

Mengulas mengenai ketidakhadiran empat pemimpin berprofil tinggi, Setiausaha Agung PBB  António Guterres berkata beliau tidak begitu kisah mengenai siapa yang datang ke New York daripada apa yang perlu diselesaikan, terutamanya untuk  menghidupkan semula Matlamat Pembangunan Mampan (SDG) yang perlahan dalam usaha mencapainya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ini bukan ‘Vanity Fair’ . Ini adalah sebuah badan politik di mana kerajaan-kerajaan diwakili, katanya kepada UN News.

Pada Isnin, pemimpin dunia di Sidang Kemuncak SDG 2023  menerima Deklarasi Politik untuk mengukuhkan semula komitmen perkongsian mereka bagi menamatkan kemiskinan dan kelaparan, memerangi ketidaksamaan dalam dan antara negara-negara serta membina masyarakat yang aman dan tidak meninggalkan sesiapa di belakang.

Menurut Presiden UNGA Dennis Francis, 1.2 bilion orang masih lagi tinggal dalam kemiskinan setakat 2022, dan secara kasarnya lapan peratus daripada populasi global atau 680 juta manusia akan tetap berhadapan kelaparan menjelang penghujung dekad ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: BERNAMA

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tindakan Murni Abang Kurier Tolong Lindungi Jemuran “Customer” Dari Hujan Dipuji Tindakan murni penghantar barangan dipuji selepas dia didapati membantu melindungi barangan pelanggan...

Sukan

0 BUKIT MERTAJAM – Pelumba Giant Cycling Team, Deng Penghai tetap meneruskan perjuangan pada perlumbaan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2023 Peringkat 4 dari...

Mamak News

0 BATAM: Pulau Rempang di Kepulauan Riau tidak jadi dikosongkan untuk memberi laluan kepada projek mega yang menyaksikan kerjasama Indonesia dengan China menerusi pembinaan...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Ternakan di negara ini dilaporkan bebas daripada penyakit Nipah di mana jangkitannya boleh tersebar melalui sentuhan langsung dengan haiwan terjangkit selain...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications