Hi, what are you looking for?

Mamak News

Pencuri larikan syiling emas bernilai RM7.6 juta dari muzium Jerman


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

BAVARIA: Sekumpulan pencuri melarikan sejumlah duit syiling emas era Celtic bernilai 1.6 juta euro (RM7.6 juta) dari sebuah muzium di Jerman.

Lapor BBC, ratusan keping duit syiling emas itu dicuri dari muzium di Manching, Bavaria pada waktu tengah malam kelmarin dalam satu serbuan selama sembilan minit.

Menurut pihak berkuasa, kumpulan pencuri mensabotaj sistem penggera muzium terbabit sebelum memecah masuk, selain menyaksikan kabel internet turut dipotong sehingga menyebabkan gangguan talian.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Polis ketika ini menyiasat sekiranya kumpulan pencuri itu mempunyai kaitan dengan beberapa kes kecurian sebelum ini.

Para petugas muzium tersebut menemukan serpihan kaca pecah di atas lantai dan mendapati duit syiling berkenaan hilang pada keesokan harinya.

Ketua Koleksi di Pengumpulan Arkeologi Negara Jerman, Rupert Gebhard berkata, kehilangan itu amat menyedihkan, seperti kehilangan ‘rakan lama’.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, bekas simpanan kedua yang meletakkan sejumlah duit syiling lama turut dipecahkan dan dicuri kumpulan penjenayah tersebut.

Pihak berkuasa mengesyaki kumpulan penjenayah yang terlibat dalam kes tersebut terlibat dalam beberapa kes sebelum ini.

Pada 2017, sejumlah duit syiling emas seberat 100 kilogram dicuri dari muzium di Berlin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dua tahun kemudian, kumpulan pencuri melarikan 21 akseksori dan barangan bernilai lain dalam satu kejadian di Muzium Dresden Green Vault.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Hasrat pemain skuasy perseorangan wanita, Aifa Azman untuk mempertahankan gelaran Terbuka Malaysia tidak kesampaian apabila...

Hiburan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Gara-gara terlepas cakap pernah berniat mahu menyembelih orang bukan Islam dalam sebuah ceramah pada 4...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Pelakon jelita Amelia Henderson melahirkan rasa syukur kerana mendapat peluang menceritakan segalanya di mahkamah. Kata...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Piala Dunia 2022 Di Qatar Pengadil Banyak Memberi Masa Tambahan Untuk Perlawanan Edisi Piala Dunia kali ini banyak...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications