Hi, what are you looking for?

Mamak News

Penduduk terjejas banjir di Sabah meningkat 607 orang


KOTA KINABALU: Jumlah mangsa banjir di Sabah terus meningkat kepada 607 orang setakat pukul 6 petang hari ini.

Bilangan berkenaan memperlihatkan peningkatan berbanding 251 mangsa yang direkodkan pada tengah hari tadi.

Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sabah berkata, jumlah itu membabitkan sebanyak 139 Ketua Isi Rumah (KIR).

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Jumlah daerah yang terbabit juga meningkat kepada empat daerah dengan Kota Marudu menjadi yang terkini terjejas banjir.

“Kudat mencatatkan jumlah mangsa tertinggi iaitu seramai 381 orang manakala Paitan (147 mangsa) dan Pitas (79 mangsa).

“Bagaimanapun, jumlah mangsa terjejas di Kota Marudu masih belum dapat dipastikan kerana masih dalam proses pendaftaran,” katanya dalam satu kenyataan media sebentar tadi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, sebanyak 17 Pusat Pemindahan Sementara (PPS) dibuka di semua daerah terjejas banjir bagi menempatkan mangsa-mangsa yang terkesan.

“Terdapat dua PPS yang aktif di Kudat, iaitu Dewan Terbuka Matunggong dan Dewan SK Sikuati.

“Di Paitan, terdapat lima PPS yang beroperasi, iaitu Dewan Kampung Kubambangan, Dewan Kampung Batangon Darat, Dewan Kampung Binsulung, Gereja PCS Kampung Puru Batu dan SK Tanjung Nipis manakala, terdapat tiga PPS di Pitas, iaitu Rumah Ketua Kampung Sinasak Batu, Surau Kampung Sibuang dan Dewan Kampung Kusilad,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurutnya, terdapat tujuh PPS yang turut dibuka di Kota Marudu dan kini dalam proses pemindahan mangsa dan pemurnian data daripada pihak berwajib.

“Antaranya ialah Dewan Komuniti, Dewan SK Teritipan, Dewan Kampung Asin-Asin, SMK Bengkongan, SK Ranau, SMK Tandek dan Dewan St Theresa. – KOSMO! ONLINE.


Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 BINTANG Manchester City, Newcastle United dan Manchester United dijangka menjadi pilihan kebanyakan pengurus untuk cuba mengatur perancangan terbaik bagi Fantasi Liga Perdana Inggeris...

Mamak News

0 PUTRAJAYA – Jabatan Insolvensi Malaysia sedang merangka beberapa cadangan pindaan terhadap Akta Insolvensi 1967 (Akta 360) bagi menambah baik sistem pentadbiran kebankrapan termasuk...

Mamak News

0 Sering Kena Maki Dan Paksa Buat “OT”, Lelaki Nekad Tikam Bos Hingga Mati Seorang pengawal keselamatan didakwa menikam bosnya hingga mati kerana memaksanya...

Mamak News

0 JAKARTA: Perhimpunan Advat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa. Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications