Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Penerbangan Terus Dari Luar Ke Langkawi Belum Banyak – Sanusi


Penerbangan Terus Dari Luar Ke Langkawi Belum Banyak - Sanusi

Penerbangan Terus Dari Luar Ke Langkawi Belum Banyak – Sanusi

ALOR SETAR, 8 Nov (Bernama) — Penerbangan terus dari luar ke Langkawi yang masih belum banyak menjadi antara faktor kehadiran pelancong semakin merosot ke pulau peranginan itu.

Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Noor berkata sebelum pandemik COVID-19, sebanyak 60 peratus pelancong ke Langkawi adalah dari luar negara, manakala pelancong tempatan menyumbang selebihnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Penerbangan terus dari luar belum bermula dan masih tidak banyak (hanya Singapura sahaja)…dulu Qatar Airways ada tujuh kali seminggu tetapi sekarang penerbangan terus itu belum berjalan (dimulakan balik).

“Qatar Airways ada bawa pelancong dari 121 destinasi masuk ke Langkawi sehari sekali, sekarang belum dimulakan. Harap perkara ini dapat diambil perhatian oleh kerajaan Persekutuan,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Darul Aman di sini hari ini.

Beliau mengulas laporan media semalam mengenai industri perhotelan, kereta sewa dan kedai makan di Langkawi yang dibimbangi semakin tenat susulan kehadiran pelancong semakin merosot kebelakangan ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, Muhammad Sanusi berkata pihaknya difahamkan penerbangan terus dari Dubai (Fly Dubai Airlines) hanya akan bermula pada 10 Feb tahun depan.

Menurutnya setakat Oktober lepas, rekod kemasukan pelancong ke Langkawi mencapai 2.2 juta, berbanding sasaran 3.2 juta bagi tahun ini.

BACA: Bukan Saja-saja Letak, Ini Fungsi Lain ‘Soak/Tube’ Pada Mesin Basuh Ramai Tak Tahu

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Bernama

The post Penerbangan Terus Dari Luar Ke Langkawi Belum Banyak – Sanusi appeared first on Siakap Keli.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 LIVERPOOL – Penyerang Liverpool, Darwin Nunez perlu membuktikan ketajamannya sama seperti dilakukannya ketika mewakili Uruguay menjelang aksi Liga Europa menentang LASK Linz di...

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications