Hi, what are you looking for?

Mamak News

Pengalaman Berdepan Dengan Keldai Dadah – Kisah Pengajaran Untuk Semua ‘Kaki Travel’


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Satu hantaran yang dibuat oleh ‘otai travel’ dan penulis buku pengembaraan epik ‘Diari Kembara 40 Tahun Si Kutuberahak’, Ir. Hj. Zainuddin Omar mengenai keldai dadah kembali tular baru-baru ini.

Hantaran yang dibuat olehnya beberapa bulan yang lalu itu setakat ini telah mendapat lebih 5 ribu tanda suka dan dikongsi semula lebih 15 ribu kali!

Menurut Tuan Haji Zainuddin, catatannya pada 2018 tersebut sebenarnya hanyalah untuk memberikan kesedaran kepada semua pengembara mengenai bahaya sindiket keldai dadah. Tiada laporan kepada pihak berkuasa dibuat kerana pada waktu tersebut waktu penerbangannya untuk pulang ke Malaysia sudah begitu hampir.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sekiranya laporan dibuat, berkemungkinan juga dia akan menjadi saksi utama dan tidak dibenarkan untuk meneruskan perjalanan sehingga kes selesai. Terdapat juga risiko nyawanya juga turut dalam bahaya kerana menjadi buruan kartel sekiranya dia membuat laporan.

Ikuti kisah yang tular ini untuk dijadikan pengajaran dan dikongsi bersama semua ‘kaki travel’.

Keldai Dadah

Hati-hati dengan drug mule yang berkeliaran di airport

Advertisement. Scroll to continue reading.

Catatan ini saya tulis pada tahun 2018 semasa berada di Vienna Airport setelah sebulan berkembara di negara-negara Eastern Europe.

Selepas check-in kami mencari tempat yang tiada ramai orang untuk dinner sandwich sardin (sardin lagi!!).

Banyak seat kosong kerana flight kami malam, memang tak ramai travellers di Vienna airport pada masa itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sambil menikmati sandwich sardin, seorang perempuan datang dan duduk sebelah saya, walhal banyak lagi kerusi lain yang kosong.

Dalam hati terlintas takkan ada orang nak mengorat saya dalam umor sebegini 😛 (mesti kembang wife saya bila dia baca ni).

Insya-Allah saya tak mudah cair dengan ujian tiga “TA”.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Saya memberitahu rakan-rakan:

“Korang tengok perempuan sebelah saya, mesti dia menyampuk sat lagi. She is up to something.”

Memang betul jangkaan saya kerana perempuan tersebut memulakan perbualan,

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Where are you going sir” tanya wanita tersebut.

“Bangkok, you?” saya bertanya balik secara polite.

“I am going to Colombo, can you help me sir” jawab beliau.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Saya dah agak dan memang dah bersedia memintas persoalan beliau.

“If you are asking for money, I am so sorry I can’t give you any” ucap saya.

Memang dah banyak kali sebagai traveller saya terserempak dengan orang yang tidak dikenali terlalu baik dengan kita.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mesti ada udang disebalik mee.

“No No sir, I don’t want your money. I want your help to carry some baggage for me”.

Memandangkan saya ke Bangkok dan beliau ke Colombo sudah tentu kami berlainan flight.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dia nak minta saya tolong bawakan barangan dia melepasi security checkpoint.

Dalam kepala saya, dah sah dia ini seorang professional drug mule.

“You know, it is very dangerous to carry someone’s baggage especially in airports. It could be illegal stuffs you are carrying. You know the consequences, right” saya memberitahu beliau.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“I am not saying you are carrying any illegal stuffs but if someone ask you to carry their baggage through security, would you do it” saya berleter lagi.

Saya nampak beliau diam sahaja dan menarik bag beredar dari situ.

Saya perhatikan beliau mundar-mandir, agaknya mencari mangsa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Dosa” paling besar di airport adalah membawa baggage orang lain tanpa anda ketahui apa di dalamnya, apatah lagi dari orang yang tidak dikenali.

Terlalu ramai yang sudah terkena tahan dan merengkok dalam penjara atau dihukum mati kerana membawa dadah dari sindiket drug mule ini.

Pernah ada satu tour agency Malaysia meminta tolong seorang dari guest mereka membawa satu barang ke Australia tanpa diberitahu apa barangannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau ditahan di airport kerana membawa barangan tersebut berupa Australian dollars melebihi dari had yang dibenarkan.

Adalah elok untuk kita berperangai baik tetapi ada masa perlu berkurang ajar terhadap mereka yang cuba menggunakan kita.

Semoga kisah ini bermanfaat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Catatan oleh:
Ir.Hj.Zainuddin.Bin.Hj.Omar
FB: Zainuddin Omar

Keldai Dadah

BACA: Bekas Pramugari Malaysia Jadi Keldai Dadah Semata Untuk Biayai Kos Perubatan Anak

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. CHECHNYA: Pemimpin republik ini, Ramzan Kadyrov tidak teragak-agak untuk menghantar tiga anak remaja lelakinya menyertai barisan hadapan untuk...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. KUALA LUMPUR – Polis menerima laporan berhubung seorang lelaki dipercayai pesakit mental membaling pisau di sebuah restoran makanan segera...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. NEW YORK: Bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump memfailkan saman fitnah berjumlah AS$475 juta (RM2.13 bilion) terhadap agensi...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Berlaku sedikit kekeliruan di kalangan umat Islam yang sering menggunakan khidmat penghantaran makanan dan membuat pembayaran secara atas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications