Hi, what are you looking for?

Mamak News

Penjual mi dipenjara perli menteri makan di restoran Salt Bae


HANOI: Seorang penjual mi di Vietnam yang membuat video parodi mengejek seorang menteri paling berkuasa dipenjara selama lima tahun enam bulan berhubung kesalahan menyebar propaganda anti-negara.

Lapor BBC, Bui Tuan Lam menjadi terkenal apabila menyiarkan video meniru gerakan chef selebriti Salt Bae yang berpangkalan di London dua tahun lalu.

Dalam videonya, Tuan Lam menabur bawang hijau di atas mi supnya seperti gay chef berasal dari Turkiye itu menabur garam pada hidangan stiknya .

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beberapa hari sebelum itu, rakaman Menteri Keselamatan, To Lam menikmati stik bersalut emas berharga 1,600 pound (RM9,131) di restoran chef tersebut mencetus kekecohan dalam talian.

Ramai rakyat Vietnam mengecam tindakan pegawai tinggi komunis itu yang memakan hidangan mewah dengan harga mahal melebihi gaji bulanannya sejurus selepas beliau melawat kubur Karl Marx di London.

Ekoran insiden itu, polis menyoal siasat Tuan Lam dan menutup gerainya, yang menjadi sangat popular selama beberapa hari selepas parodinya dimuat naik di laman sosial.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lelaki itu dilaporkan ditahan sejak September lalu dan pasportnya turut disekat.

“Walaupun parodi Salt Bae yang terkenal tidak disebut, rasa malu kerajaan Vietnam terhadap video itu dianggap sebagai punca penahanannya.

“Walaupun pertuduhan adalah mengenai siaran Facebook yang lalu, tiada siapa yang patut tertipu,” kata Pegawai Human Rights Watch, Phil Robertson.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Tengah-Tengah Malam Naik Notifikasi “Suspicious Person” Berdekatan Kereta, Rupanya… Seperti yang diketahui waktu malam sememangnya membuatkan bulu roma sesiapa sahaja berdiri kerana persekitaran...

Sukan

0 PETALING JAYA – Penyerang antarabangsa Colombia, Radamel Falcao dilaporkan sudah berada di Johor Bahru sekali gus menguatkan lagi spekulasi bakal bermain dalam kancah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Penyanyi Iman Troye menghadiahkan wang tunai RM300 kepada pelajar yang mencapai peningkatan dalam apa sahaja mata pelajaran bagi keputusan Sijil...

Mamak News

0 KUALA NERUS – Seorang mekanik maut setelah kereta Perodua Kancil dipandunya merempuh bahagian belakang sebuah jengkaut di Kampung Buluh Gading di sini, hari...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications