Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Penternak Kerugian RM40,000 Lembu Mati Diracun, Dipercayai Angkara Khianat


lembu mati diracun

Penternak Kerugian RM40,000 Lembu Mati Diracun, Dipercayai Angkara Khianat

PERMAISURI, 19 Nov (Bernama) — Seorang penternak mengalami kerugian kira-kira RM40,000 selepas 16 ekor lembu peliharaannya mati, disyaki diracun dalam kejadian di Kampung Seri Kenangan, di sini kira-kira pukul 5 petang semalam (Sabtu).

Muhammad Saad, 62, berkata kejadian itu disedari seorang penduduk kampung yang kebetulan dalam perjalanan ke kebunnya yang terletak bersebelahan lokasi kejadian, dan selepas diperiksa beliau mendapati 15 ekor lembu peliharaannya bergelimpangan dengan mulut berbuih dan darah keluar melalui hidung, mulut serta dubur.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Beliau mengesyaki ternakannya diracun kerana kesemua lembu itu dilihat mati dalam keadaan yang sama, yakni mulut berbuih dan darah di sana sini, selain penemuan tiga tong berisi air yang dipercayai telah dicampur racun serta bahan lain di kawasan berhampiran.

“Kejadian seperti ini pertama kali berlaku, dan saya amat kesal dengan tindakan pelakunya yang sungguh tidak berperikemanusian,” katanya ketika dihubungi hari ini.

“Saya memang tak buat kandang khas untuk lembu kerana semua kebun di kawasan ini berpagar, memang lembu tak boleh masuk. Lembu ini pun saya lepas di kawasan lapang yang tiada orang. Dalam tempoh 30 tahun ini tak pernah ada penduduk kampung merungut lembu mengacau tanaman atau sebagainya,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Muhammad berkata beliau telah membuat laporan polis dan memaklumkan kejadian itu kepada pihak veterinar untuk bantuan di samping tindakan lanjut.

Sumber: BERNAMA

The post Penternak Kerugian RM40,000 Lembu Mati Diracun, Dipercayai Angkara Khianat appeared first on Siakap Keli.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Sukan

0 LIVERPOOL – Penyerang Liverpool, Darwin Nunez perlu membuktikan ketajamannya sama seperti dilakukannya ketika mewakili Uruguay menjelang aksi Liga Europa menentang LASK Linz di...

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications