Hi, what are you looking for?

Mamak News

Penunjuk perasaan AS dipukul polis terima pampasan


NEW YORK: Sekurang-kurangnya 19 bandar di Amerika Syarikat (AS) akan membayar pampasan kepada penunjuk perasaan yang mengalami kecederaan akibat tindakan penguatkuasaan undang-undang oleh pegawai polis di negara itu.

Lapor The Guardian, bandar-bandar di seluruh AS bersetuju membayar tuntutan berjumlah lebih AS$80 juta (RM370 juta) kepada penunjuk perasaan yang cedera akibat tindakan polis semasa protes keadilan perkauman Black Lives Matters.

Pembunuhan kejam George Floyd oleh pegawai polis Minneapolis pada 25 Mei 2020 mencetuskan demonstrasi terbesar di seluruh negara sejak era hak sivil, apabila lebih 26 juta orang berhimpun membantah perkauman dan kekejaman polis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sejumlah penunjuk perasaan yang mengalami pelbagai kecederaan akibat kekerasan yang digunakan oleh pihak polis terhadap penunjuk perasaan ketika protes tersebut kemudian bertindak memfailkan berpuluh-puluh saman sivil.

Bandar New York dan jabatan polis NYPD bersetuju membayar lebih AS$6 juta (RM27.8) kepada 320 penunjuk perasaan yang dikenakan kekerasan berlebihan termasuk diikat, dipukul dengan belantan dan disembur lada semasa protes berkenaan.

Philadelphia, Denver, Atlanta, Los Angeles, Oakland, Milwaukee, Kansas City dan Portland turut bersetuju mengeluarkan dana bandar untuk membayar pampasan terhadap tuntutan serupa dengan banyak lagi saman difailkan termasuk di San Jose dan Washington.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Profesor Sekolah Undang-undang Universiti Howard dan Pengarah Eksekutif Pusat Hak Sivil Thurgood Marshall, Justin Hansford menyifatkan pembayaran tersebut tidak pernah berlaku sebelum ini dan jumlahnya dijangka meningkat kerana terdapat beberapa lagi kes saman yang masih berjalan.

“Saya tidak pernah melihat gelombang penyelesaian untuk kekejaman polis seperti ini dalam sejarah AS.

“Yang pasti, beribu-ribu trauma sehingga ada yang mengalami kecederaan kekal dan berjaya dalam kes saman mereka,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Antara yang memenangi kes undang-undang itu termasuk wartawan, Linda Tirado yang buta mata kiri akibat ditembak peluru getah dari jarak dekat oleh polis ketika membuat liputan langsung mengenai protes berkenaan di Minneapolis.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KUANTAN – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan lima lagi penguatkuasa dan seorang orang awam bagi membantu siasatan susulan kes rasuah disyaki melibatkan...

Mamak News

0 Tengah-Tengah Malam Naik Notifikasi “Suspicious Person” Berdekatan Kereta, Rupanya… Seperti yang diketahui waktu malam sememangnya membuatkan bulu roma sesiapa sahaja berdiri kerana persekitaran...

Sukan

0 PETALING JAYA – Penyerang antarabangsa Colombia, Radamel Falcao dilaporkan sudah berada di Johor Bahru sekali gus menguatkan lagi spekulasi bakal bermain dalam kancah...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Penyanyi Iman Troye menghadiahkan wang tunai RM300 kepada pelajar yang mencapai peningkatan dalam apa sahaja mata pelajaran bagi keputusan Sijil...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications