Hi, what are you looking for?

Mamak News

Peradi kolaborasi dengan Majlis Peguam


JAKARTA: Perhimpunan Advokat Indonesia (Peradi) bekerjasama dengan Majlis Peguam Malaysia dalam usaha memajukan peranan masing-masing di persada antarabangsa.

Perkara itu diumumkan oleh Pengerusi Dewan Pengacara Nasional Indonesia (DPN) Peradi, Otto Hasibun dalam satu kenyataan.

Lapor portal Antara, menurut Otto, kira-kira 40 delegasi Malaysia mengunjungi Indonesia untuk bertemu dengan Peradi, serta kedua pihak menyatakan hasrat berkolaborasi dan mengadakan seminar.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya, banyak perkara akan dibincangkan bagi mengukuhkan lagi kerjasama antara kedua-dua organisasi peguambela itu.

“Sudah tentu, ia melibatkan banyak perkara antaranya bagaimana kedua-dua organisasi ini dapat maju ke hadapan di peringkat antarabangsa.

“Kami juga akan bertukar pandangan mengenai undang-undang, masyarakat dan pelbagai isu berbangkit yang wujud di arena antarabangsa,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, Otto berkata, pihaknya berhasrat bertukar idea berhubung beberapa isu termasuk membabitkan undang-undang di Indonesia dan Malaysia. 

Seminar antarabangsa bertemakan Cross-Border Debt Restructuring and Insolvency, Indonesia and Malaysia’s Perspective berlangsung hari ini menampilkan penceramah dari Peradi dan Majlis Peguam.   

Sementara itu, Otto berkata, beliau menyambut baik lawatan delegasi Majlis Peguam dalam mewujudkan dan meningkatkan pelbagai kerjasama selain menganjurkan aktiviti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Katanya, Peradi akan turut menghadiri jemputan Majlis Peguam.    

Dilaporkan, Majlis Peguam mengadakan lawatan ke DPN Peradi untuk membincangkan sejumlah kerjasama dan pelbagai penganjuran aktiviti.  


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 KANGAR – Pendakwah bebas, Ustaz Mohamad Wadi Annuar Ayub atau lebih dikenali sebagai Ustaz Wadi Annuar akan dipanggil Jabatan Hal Ehwal Agama Islam...

Mamak News

0 Hannah Yeoh Jumpa Zii Jia Minggu Depan KUALA LUMPUR, 31 Mac (Bernama) — Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh akan mengadakan pertemuan dengan...

Mamak News

0 SEBERANG PERAI – Seramai 12,380 warga asing yang ditahan di depoh imigresen di seluruh negara telah dihantar pulang ke negara masing-masing tahun ini....

Mamak News

0 SEREMBAN – Kementerian Pendidikan (KPM) kini sedang meneliti pendekatan Pelaksanaan Sekolah Mo Khas Komprehensif 9 Tahun (K9) atau Pelaksanaan Peroperasian Sekolah Mo Khas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications