Hi, what are you looking for?

Mamak News

‘Perasaan direntap setiap kali banjir’


SEGAMAT – Setiap kali musim banjir tiba, ingatannya pasti terimbau tragedi yang menimpa arwah ibu yang menjadi mangsa korban banjir 15 tahun yang lalu.

Dalam kejadian pada pukul 11 malam, 20 Disember 2006 lalu, dia bersama arwah ibu, Marsiah Marjuni, 69, menaiki bot dalam perjalanan ke pusat pemindahan sementara (PPS) Sekolah Agama Kampung Jawa selepas rumahnya di Kampung Padang Lalang dinaiki air.

Ketika itu, Sarimah Samikon, 58, dan suami, Madiwar Nazar, 59, bersama arwah Marsiah serta tiga anak yang ketika itu berusia antara 6 hingga 16 tahun dalam perjalanan ke PPS.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sarimah berkata, bersama mereka terdapat 11 lagi mangsa banjir menaiki bot yang sama.

“Semua berlaku terlalu pantas dan hanya Tuhan sahaja yang tahu kesedihan akibat kejadian itu. Perasaan ini bagai direntap setiap kali teringat peristiwa itu,” katanya yang tidak dapat berce­rita lanjut akibat terlalu sebak.

Mengimbas kembali kejadian itu, Madiwar berkata, walaupun peristiwa menimpa ibu men­tua­nya itu itu sudah lebih sedekad berlalu, mereka sekeluarga tidak pernah melupakannya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Kami sekeluarga terpaksa keluar melalui tingkap kediaman untuk menaiki bot penduduk kampung kerana pintu hadapan tidak dapat dibuka dari dalam akibat tolakan arus deras.

“Tiba-tiba enjin bot meletup menyebabkan bot dinaiki kami hilang kawalan dibawa arus deras serta melanggar sebatang tiang elektrik sebelum karam,” katanya.

Katanya, mereka berlindung di atas bumbung zink di sebuah warung berhampiran sementara menunggu untuk diselamatkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ketika di atas bumbung, barulah saya sedar ibu mentua tidak mampu berpaut sebelum mayatnya ditemui tidak jauh dari lokasi, dua hari kemudian.

“Ketika kejadian kami semua hanya sehelai sepinggang serta kesejukan,” kongsi Madiwar sebak.

Namun, dia sekeluarga serta penduduk kampung merasa amat terhutang budi kepada seorang anggota bomba Segamat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Anggota bomba itu sanggup berenang sejauh 1.5 kilometer pada pukul 3 pagi untuk mendapatkan bantuan bot penyelamat. Kami semua terhutang nyawa kepadanya dan berterima kasih kepada pelbagai agensi lain yang berkorban bagi membantu ­mangsa banjir,” kata Sarimah.

Bencana banjir pada tahun 2006 dan 2007 lalu di Johor telah mengakibatkan kerugian seba­nyak RM1.5 bilion dan mengorbankan 18 nyawa.-K! ONLINE

Sumber: Kosmo Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TEHRAN: Pemimpin tertinggi Iran mengampuni atau membenarkan pengurangan hukuman penjara untuk berpuluh-puluh ribu banduan termasuk beberapa yang ditangkap dalam protes anti-kerajaan baru-baru ini....

Lifestyle

0 Taman tema air atau ‘waterpark’ SplashMania seluas 16 ekar (6.47 hektar), yang dibina oleh Gamuda Land di Gamuda Cove sudah dibuka kepada orang...

Mamak News

0 Artikel ini diolah & diterbitkan ke Siakap Keli dengan kebenaran dari sumber asal. ‘Panda Walker‘ Sebak Dapat Basikal Sebagai Hadiah Seorang Panda Walker...

Lifestyle

0 Bukan air terjun tapi air hujan Dah Macam Air Terjun Changi Airport, Bumbung Bocor Di Airport Kuching Jadi Perhatian Netizen. Air Terjun Changi...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications