Hi, what are you looking for?

Hiburan

Perkembangan sejarah muzik indie dalam Pekik


SEKITAR hujung tahun 1980-an sehingga 1990-an, muzik underground yang membabitkan band-band indie mendapat tempat dalam kalangan masyarakat sehingga mampu berkembang pantas serta meluas di Malaysia.

Ketika itu, lahir pelbagai band indie hebat seperti Butterfingers, OAG, Monoloque, Hujan, Blind Tribe dan banyak lagi.

Atas kegemilangan populariti yang diraih kumpulan popular tersebut mencetuskan idea buat Studio Pixels Sdn. Bhd. untuk menghasilkan sebuah filem dokumentari berjudul Pekik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penerbit naskhah berkenaan, Fareeq Alias berkata, Pekik merupakan naskhah yang menceritakan kisah muzik rock indie di Malaysia yang mengambil dari sudut pandang ahli-ahli band sendiri.

“Filem dokumentari ini menggabungkan temu ramah dan footage persembahan band dalam usaha menjejaki perkembangan ‘scene underground’ di Malaysia bermula akhir 1980-an sehinggalah meletusnya fenomena muzik indie sekitar dua dekad selepas itu.

“Pekik juga cuba untuk menyingkirkan mitos negatif yang sering menyelubungi ‘scene’ ini dengan menggambarkan subkultur dengan lebih tepat melalui perkongsian cerita oleh watak-watak penggerak atau mereka yang terbabit dengan muzik ini,” katanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambah Fareeq, filem berdurasi dua jam tersebut memaparkan temu bual bersama pemuzik rock bebas lama dan baharu serta rakaman konsert utama melibatkan kumpulan terlibat selama beberapa dekad.

Penggambaran menghasilkan Pekik berjalan selama setahun serta mendapat bantuan dan sokongan daripada MyCreative Ventures.

“Pada saya, Pekik merupakan ekskavasi tiga dekad ceritera dan kisah silam sejarah muzik bebas Malaya, digali dan dikupas semula untuk dikongsikan kepada yang mengikuti.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Selain memfokuskan terhadap perkongsian cerita oleh watak-watak penggerak, Pekik turut menyelitkan persembahan secara langsung daripada band-band yang masih aktif dari dahulu sehingga sekarang,” katanya lagi.

Antara anggota band indie yang terbabit dalam pembikinan Pekik ialah Aru Peruzza (Koffin Kanser), Radhi (OAG), Loque dan Emmet (Butterfingers), Izzat Uzaini (Hujan), Tam (Blind Tribe), Francis Wolf (Spunky Funggy) dan Myo (Muck).

Pekik akan mula ditayangkan Di Pawagam Rumah Anda, Astro First bermula 1 April ini atau boleh distrim menerusi platform On Demand dan Astro Go. – KOSMO! ONLINE

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Kosmo Online

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JAKARTA: Seorang penyanyi cacat penglihatan dari Indonesia menerima kejutan besar apabila berjaya meraih Golden Buzzer dalam rancangan America’s Got Talent (AGT), baru-baru ini....

Mamak News

0 PETALING JAYA – Penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew bantu ibu tunggal bertatu di sekitar Jakarta, Indonesia berikutan wanita berkenaan terpaksa menyara anaknya yang...

Sukan

0 MADRID – Penyerang antarabangsa Perancis, Karim Benzema akhirnya sah menyertai kelab juara Liga Arab Saudi, Al Ittihad selepas menandatangani kontrak selama tiga tahun...

Mamak News

0 ISLAMABAD: Polis Pakistan secara rasmi menamakan bekas Perdana Menteri, Imran Khan sebagai bersubahat dalam satu kes pembunuhan berlaku Selasa lalu.   Imran, 70, didakwa...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications