Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Perlu Tahu, Warna Air Kencing Beri “Hint” Tentang Tahap Kesihatan Tubuh Badan


#7. Warna merah jambu

Menurut Pakar Nefrologi Dr Dena Rifkin, air kencing berwarna pink mungkin disebabkan oleh pengambilan ubi bit, beri biru atau pokok rhubard yang tidak berbahaya.

Namun, ia juga mungkin boleh jadi petanda masalah lebih besar sekiranya warna urin ini lebih cenderung ke merah. Sila teruskan membaca warna yang seterusnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Warna urin tidak normal #8. Merah

Kredit: Hello Doktor

Warna merah seakan darah pada air kencing (hematuria) yang merupakan petanda mungkin ada jangkitan, batu karang atau tumor di dalam salur kencing.

Selain itu, ia juga boleh jadi disebabkan masalah prostat, keracunan merkuri atau gangguan jarang berlaku iaitu porphyrias. Jadi, jangan berlengah untuk berjumpa doktor.

Advertisement. Scroll to continue reading.

#9. Warna putih susu

Seakan air mani, ia mungkin disebabkan oleh pengambilan mineral seperti kalsium, fosfat atau protein yang berlebihan atau petanda jangkitan salur kencing.

#10. Warna biru

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain disebabkan oleh beberapa pewarna makanan atau ubatan tertentu, ia juga mungkin petanda gangguan metabolik sindrom blue diaper yang perlu rawatan lanjut.

#11. Warna hijau

Bagi sesetengah individu, makan sayur seperti asparagus mungkin adalah puncanya. Namun ia juga mungkin petanda ada jangkitan bakteria pada salur kencing anda.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Warna urin tidak normal #12. Hitam

Paling menakutkan, ada warna air kencing yang berwarna hitam akibat keracunan tembaga atau fenol serta kondisi melanoma. Segera berjumpa doktor untuk diagnosis.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Mamak News

0 KLANG – Seorang wanita yang juga penduduk Bagan Teo Chew, Pulau Ketam di sini, dilaporkan masih hilang dalam kebakaran tiga buah rumah di...

Lifestyle

0 Tiga bank lanjut pengecualian caj QR Duitnow Public Bank Tarik Balik Kenakan Caj Transaksi DuitNow QR, Lagi 2 Bank Lanjut Pengecualian Caj. Tiga...

Mamak News

0 SINGAPURA: Kesihatan mental di Singapura dilaporkan semakin serius, namun lebih ramai bersedia mendapatkan bantuan, menurut tinjauan Kementerian Kesihatan (MOH). Tinjauan Kesihatan Penduduk Kebangsaan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications