Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom

Mamak News

Pernah Terfikir Macam Mana Air Laut Jadi Masin, Mana Datangnya Garam? Ini Jawapannya


Pernah Terfikir Macam Mana Air Laut Jadi Masin, Mana Datangnya Garam? Ini Jawapannya

Alam ciptaan Tuhan ini sememangnya penuh dengan misteri. Setiap hari, ada sahaja penemuan baharu yang mengagumkan dibuat seterusnya menjadi bukti kebesaran Yang Maha Menciptakan.

Contohnya, pernah tak ketika anda mandi-manda di laut, anda tertelan air dan mendapati rasa air tersebut masin. Masinnya bukan biasa-biasa, tetapi masinnya hingga terasa pahit sampaikan biji mata boleh terbeliak.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walaupun hari-hari kita makan makanan yang ditambah garam, rasanya belum pernah lagi bertemu dengan rasa masin setanding dengan rasa masin air laut.

Macam mana air laut boleh jadi masin?

Lalu, timbul persoalan di minda, bagaimanakan air laut boleh menjadi masin? Daripada mana rasa masin ini datang? Kenapa berbeza dengan air tawar yang tiada rasa masin?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Perkhidmatan Laut Kebangsaan Amerika Syarikat (NAA), rasa masin atau garam yang berada di lautan datang dipercayai berasal daripada dua sumber.

Dua sumber berkenaan adalah daripada air dari daratan manakala sumber kedua pula berasal daripada bukaan yang terdapat di dasar laut.

Garam dari daratan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Batu-batuan pada daratan diyakini menjadi sumber utama bagi kandungan garam yang terlarut dalam air laut. Air hujan yang turun di kawasan daratan didapati bersifat sedikit berasid, maka ia sedikit sebanyak menghakis batu-batuan.

Kejadian itu membebaskan ion-ion,  yang kemudian dibawa mengalir menerusi saliran-saliran dan memasuki sungai-sungai. Sungai-sungai itu seterusnya mengalir sebelum tiba dan berakhir di lautan. Ia juga menjadi destinasi terakhir ion-ion ini.

Kebanyakan ion yang terlarut itu digunakan organisma-organisma di lautan dan kandunganya ‘hilang’ daripada lautan. Bagaimanapun, bagi ion-ion yang tidak digunakan, kadar kepekatannya sentiasa meningkat dari masa ke masa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Garam dari bukaan tengah lautan

Selain itu, garam di lautan juga didapati berpunca daripada cecair hidrotermal yang berasal dari rongga-rongga pada dasar lautan.

Air laut akan meresap melalui rekahan yang terdapat pada dasar lautan dan dipanaskan oleh magma yang berada pada bahagian teras Bumi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Haba tersebut telah mencetuskan beberapa siri reaksi kimia. Air cenderung untuk kehilangan kandungan oksigen, mangnesium dan sulfat.

Pada masa yang sama, air cenderung untuk ‘mengutip’ kandungan logam seperti besi, zink dan kuprum daripada batu-batu yang berdekatan.

Air panas tersebut kemudian ‘dilepaskan’ melalui rongga-rongga yang terdapat pada dasar lautan dan membawa kandungan logam bersamanya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, garam lautan juga datang dari letupan gunung berapi yang berada di dasar lautan, yang mana ia membebaskan mineral bersama ke lautan secara terus.

Kubah garam turut didapati menyumbang kepada kemasinan air lautan. Pada kubah-kubah ini, terdapat mendapan garam yang besar yang terbentuk mengikut skala masa geologi dan ditemui di bawah tanah serta bawah laut di seluruh dunia.

Menurut NAA lagi, kubah-kubah garam ini biasa ditemui merentasi pelantar benua di barat laut Teluk Mexico.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdapat dua jenis ion yang banyak dijumpai di dalam air lautan iaitu ion klorida dan natrium. Dengan kedua-duanya, ion-ion ini membentuk kira-kira 85 peratus ion terlarut di dalam lautan.

Manakala, magnesium dan sulfat pula membentuk kira-kira 10 peratus daripada jumlah keseluruhan ion di lautan. Beberapa ion lain pula ditemui dalam kadar kepekatan yang sangat rendah.

Kepekatan garam dalam air laut adalah berbeza-beza mengikut suhu, kadar penyejatan serta kadar kerpasan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kemasinan air lautan biasanya kurang di kawasan Khatulistiwa dan di kedua-dua kutub. Manakala, kadar kemasinan tinggi di pertengahan latitud.

BACA: Malaysia Dahulu Senarai 10 Tempat Selamat Untuk Bersara Di Asia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: National Ocean Service, BBC Unplugged

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Hiburan

3s PETALING JAYA – “Lawan tetap lawan.” Demikian luahan wanita bernama Nazatul Nazira yang berdepan saman daripada pelakon, Puteri Sarah membabitkan tuntutan berjumlah RM1...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Konsert Ungu di Kuantan Bersama Artis Tanah Air yang sepatutnya berlangsung pada 24 Februari ini ditunda ke tarikh baharu iaitu...

Hiburan

0 PETALING JAYA – Tidak merajuk, sebaliknya paduan suara penyanyi Izzue Islam bersama bekas kumpulannya, Forteen dalam single baharu berjudul Ntah Epilog Cinta bukti...

Hiburan

3s KALAU sudah namanya Roy Azman, pasti ada sahaja yang keluar daripada mulutnya akan menggelikan hati ramai. Terkenal dengan sifat suka mengusik, Roy baru-baru...

Advertisement