Hi, what are you looking for?

Mamak News

Pesawat ATM Terbang Rendah Di Pahang, Orang Ramai Diminta Jangan Cemas


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Beberapa pesawat aset udara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bakal menjalankan penerbangan pada altitud rendah di ruang udara Pahang dan orang ramai diminta untuk tidak cemas.

Sebelum ini, negara kita telah dimaklumkan mengenai latihan bersempena sambutan Hari Kemerdekaan ke-65. Kini, terdapat satu pengumuman mengenai penerbangan kelengkapan ketenteraan pada altitud rendah sebagai persiapan untuk menyambut Hari Angkatan Tentera Ke-89.

Menurut kenyataan Bahagian Perhubungan Awam Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM), pihak TUDM dipertanggungjawabkan sebagai penganjur acara perbarisan untuk sambutan Hari Angkatan Tentera Malaysia Ke-89 yang bakal disambut pada 26 September ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Gambar hiasan | Kredit: Bernama

“Sempena sambutan ini, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan melaksanakan latihan demonstrasi keupayaan yang akan melibatkan beberapa aset-aset udara dari perkhidmatan Tentera Darat Malaysia, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

“Aset-aset udara dari ATM akan melaksanakan latihan penerbangan rendah dan penerbangan taktikal bermula 21 hingga 26 September 2022, yang mana akan melibatkan beberapa kawasan sekitar Pangkalan Udara Kuantan dan ruang udara Pahang.

“Sehubungan dengan itu, orang awam dinasihatkan agar tidak cemas dan risau sekiranya melihat pesawat-pesawat TUDM dan ATM terbang rendah atau mendengar bunyi letupan semasa latihan dan hari sebenar demonstrasi keupayaan ini dilaksanakan,” maklum kenyataan itu hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum ini, penampakan aset-aset udara ATM terbang pada altitud rendah seperti ini juga pernah dilihat sewaktu latihan Hari Kemerdekaan ke-65 pada Ogos lalu.

Kredit: TUDM via Facebook

Sumber: TUDM via Facebook

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. MALANG: Datuk Bandar Persebaya, Eri Cahyadi berkongsikan luahan hatinya menerusi akaun Instagram mengenai tragedi negara yang menggemparkan sejarah...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Baru-baru ini, kami ada membuat satu hantaran di laman Siakap Keli Press mengenai luahan seorang ibu berkenaan kejadian...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. MERSING – Seorang kru bot nelayan berjaya dijumpai dalam keadaan selamat dengan menjadikan tong plastik untuk berpaut selepas...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. SEMANGAT jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang belum pudar apabila pemenang pingat perak Sukan Olimpik Tyo 2020...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications