Hi, what are you looking for?

Rimbun Air terhempas

Mamak News

Pesawat Rimbun Air Yang Hilang Ditemui Dalam Keadaan Hancur Dan Terbakar


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Pesawat Rimbun Air milik Indonesia yang dilaporkan terputus hubungan dan hilang ketika dalam perjalanan daripada lapangan terbang Nabire ke Bilorai pagi tadi telah dijumpai, lapor Tribunnews.

Memetik laporan portal, pesawat tersebut ditemui dalam keadaan hancur dan terbakar berdasarkan pemerhatian oleh helikopter Eagles Task Force.

Ketua Polis Intan Jaya, AKBP Sandi Sultan menjelaskan, pesawat itu ditemui pada ketinggian 2400 meter dan lima hingga enam kilometer dari Lapangan Terbang Bilogai ke arah Daerah Homeyo.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sandi Sultan berkata, proses menyelamatkan mangsa akan dilakukan melalui jalan darat dengan melibatkan Tentera Nasional Indonesia, pemimpin masyarakat dan pemimpin agama tempatan.

Pesawat kargo Rimbun Air jenis armada twin otter

Ditanya mengenai keadaan kru penerbangan, beliau meramalkan bahawa kemungkinan besar kesemua mangsa tidak selamat.

“Keadaan pesawat hancur, ada kemungkinan kecil untuk mereka bertahan hidup, bahagian kepala pesawat adalah yang paling hancur,” kata Sandi.

Pesawat kargo yang tidak membawa penumpang awam dan hanya membawa muatan bahan binaan di dalamnya itu telah dijadualkan melakukan pendaratan pada pukul 7.10 pagi waktu tempatan, namun terputus hubungan selepas komunikasi terakhir pada 7.37 pagi tadi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tiga anak kapal dilaporkan terlibat ialah juruterbang, H Mirza, pembantu juruterbang, Fajar dan mekanik, Iswahyudi.

Sumber: Tribunnews

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Seorang pengantin wanita meluahkan rasa terkilan apabila masih belum menerima sebarang gambar dan video akad...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BEIJING: Bekas Presiden China, Jiang Zemin yang mengemudi negara itu melalui era transformasi dari akhir 1980-an ke alaf...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUSAIL – Ketua Jurulatih Portugal, Fernando Santos boleh menarik nafas lega selepas pasukan itu mengesahkan tempat ke pu­singan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Asia Bukan Lagi Pasukan Untuk Kutip Mata, Dah Boleh Gugat ‘Gergasi’ Kejohanan Piala Dunia FIFA 2022 yang berlangsung...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications