Hi, what are you looking for?

Mamak News

Petronas Diiktiraf Jenama Minyak & Gas Terkuat Di Dunia Untuk 2022


Sertai Telegram @KampungMamak untuk kemaskini terpantas.

Petronas Diiktiraf Jenama Minyak & Gas Terkuat Di Dunia Untuk 2022

Petronas merangkul tempat teratas dalam carta “10 Syarikat Jenama Gas & Bahan Api (minyak) Terkuat” pada tahun 2022 yang telah dikeluarkan oleh Brand Finance pada 11 May lalu. 

Memetik Brand Finance, mereka bukan sahaja mengira value sesuatu produk tapi juga menentukan relatif jenama melalui kad skor metrik yang seimbang untuk menilai pelaburan pemasaran, stakeholder equity serta prestasi perniagaan. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mengikut ISO, penilaian Brand Finance terhadap stakeholder equity menggabungkan data penyelidikan pasaran asal daripada lebih 100,000 responden dari lebih 35 buah negara dan merentasi hampir 30 sektor. 

Petronas (nilai jenama meningkat kepada 13% bersamaan RM59 bilion) merupakan jenama terkuat dalam ranking dengan skor Indeks Kekuatan Jenama (BSI) 87.7 daripada 100 dan diberikan penarafan AAA. 

Petronas berada pada kedudukan yang baik untuk mengukuhkan lagi jenamanya dengan menyasarkan penyediaan pilihan tenaga (gas) dan bahan api (minyak) yang pelbagai secara mampan, dalam masa yang sama Petronas juga sedang usaha menjayakan misi untuk memastikan produk mereka akan melepaskan asap bersih dengan kadar sifar karbon menjelang 2050. 

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam pada itu, Syarikat Minyak Kebangsaan Abu Dhabi (ADNOC) terus mencapai pertumbuhan secara berterusan dengan nilai jenama yang ketara. Difahamkan, syarikat ini telah berjaya meraih 174% peningkatan dalam nilai jenama sejak dibangunkan pada tahun 2017. 

Pada tahun ini, nilai tersebut sekali lagi meningkat sebanyak 19% sekaligus telah merebut tempat dalam kedudukan jenama minyak dan gas kesembilan paling bernilai di dunia. 

BACA: Gadis Tionghua Hidupkan Seni Melayu, Diangkat Jadi Cikgu Zapin Di Negara China

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Brand Finance

Artikel asal oleh: Siakap Keli

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. PETALING JAYA – Seorang pengantin wanita meluahkan rasa terkilan apabila masih belum menerima sebarang gambar dan video akad...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. BEIJING: Bekas Presiden China, Jiang Zemin yang mengemudi negara itu melalui era transformasi dari akhir 1980-an ke alaf...

Sukan

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. LUSAIL – Ketua Jurulatih Portugal, Fernando Santos boleh menarik nafas lega selepas pasukan itu mengesahkan tempat ke pu­singan...

Mamak News

0 Sertai @KampungMamak untuk kemaskini terpantas. Asia Bukan Lagi Pasukan Untuk Kutip Mata, Dah Boleh Gugat ‘Gergasi’ Kejohanan Piala Dunia FIFA 2022 yang berlangsung...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications