Hi, what are you looking for?

| Kampungmamakcom
#image_title

Sukan

Piala Asia: Semangat Palestin tidak luntur


KETIKA serangan kejam Israel terus membedil Gaza, pasukan bola sepak Palestin masih kekal memberi tumpuan kepada aksi Piala Asia di Qatar yang membuka tirainya awal pagi esok.

Beberapa pemain telah kehilangan orang tersayang sejak Israel melakukan pengeboman tanpa henti di wilayah tersebut, tetapi mereka tetap berazam untuk memberikan sesuatu yang terbaik khususnya buat rakan-rakan senegaranya yang tidak bernasib baik.

Runtuhan bangunan terma­suk stadium, serangan udara dan darat serta artileri menyebabkan padang bola sepak telah digunakan sebagai tanah perkuburan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Skuad Palestin tiba di Doha dengan hati yang remuk apabila mengenangkan nasib keluarga mereka di kawasan bergolak tersebut selain memaksa mereka berlatih berasingan di Algeria dan Arab Saudi.

Jurulatih Palestin, Makram Daboub percaya pemainnya masih mempunyai motivasi yang tinggi biarpun hati mereka tidak tenteram memikiran nasib saudara di Gaza.

“Setiap pemain menunggu-nunggu berita sebelum dan selepas latihan, sama ada di dalam bas atau di hotel. Pemain berasa bimbang dengan keselamatan keluarga. Ketika ini mereka menderita dari segi psikologi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Ramai pemain sedang bergelut, terutamanya Mahmoud Wadi dan Mohamed Saleh yang mempunyai keluarga yang terpe­rangkap di Gaza di mana rumah mereka telah musnah,” kata Daboub yang juga bekas jurulatih dan pemain Tunisia.

Ini adalah penampilan ketiga berturut-turut Palestin di Piala Asia selepas layak buat kali pertama pada 2015 dan skuad yang terkenal dengan jolokan Lions of Canaan itu berada dalam Kumpulan C bersama juara tiga kali Iran, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dan Hong Kong.


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.
Advertisement

Trending

Teruskan Membaca

Sukan

3s SHAH ALAM – Kemenangan Malaysia melangkah ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 terpaksa dibayar harga mahal apabila kedua pemain...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Isteri kepada pelawak Shuib, Watie Hanifiah mendedahkan sikap berdegil enggan mendengar nasihat suami mengakibatkannya menjadi mangsa scammer dengan kerugian mencecah...

Sukan

0 SHAH ALAM – Skuad badminton negara menepati ramalan mara ke pentas separuh akhir Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2024 selepas bangkit mengatasi Singapura...

Hiburan

3s PETALING JAYA – Bertahun menyimpan hasrat untuk memiliki perniagaan sendiri, aktor Zahiril Adzim bersyukur merealisasikan impian apabila membuka sebuah butik sebagai persediaan bersara...

Advertisement