Hi, what are you looking for?

#image_title

Sukan

Piala Mirnawan medan bentuk skuad Piala Dunia Remaja


KUALA LUMPUR – Kejohanan Hoki Piala Mirnawan memasuki edisi ke­dua dengan sasaran mencungkil bakat-bakat baharu dalam usaha membentuk skuad terbaik bagi menghadapi saingan Piala Dunia Remaja pada masa hadapan.

Presiden Konfederasi Hoki Malaysia (MHC), Datuk Seri Su­bahan Kamal berkata, kejohanan itu yang merupakan sebahagian daripada Program Pembangunan Hoki Nasional (NHDP) adalah medan terbaik bagi memberi pendedahan kepada pemain-pemain di peringkat akar umbi.

Justeru, pemain-pemain yang dilihat berbakat akan dikumpul bersama untuk tempoh beberapa tahun dan bakal diserapkan dalam skuad kebangsaan bagi menghadapi kejohanan Piala Dunia Remaja akan datang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Program NHDP memang sudah adakan banyak aktiviti di peringkat akar umbi. Jawatankuasa NHDP anggap perlu adakan kejohanan bagi memberi peluang kepada pemain untuk merasai pengalaman bermain dengan pasukan luar negara.

“Kebanyakan pemain dalam saingan Piala Mirnawan berusia lingkungan 16 tahun. Piala Dunia Remaja setiap dua tahun sekali, jadi cukup masa untuk kita gilap bakat mereka bagi saingan Piala Dunia Remaja nanti.

“Ini adalah penganjuran kedua Piala Mirnawan, jadi diharapkan program ini akan berterusan untuk kita cungkil bakat pemain-pemain muda,” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar Piala Mirnawan 2023 di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil hari ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagi edisi 2023 yang bermula esok hingga 25 November ini, dua kategori dipertandingkan iaitu lelaki dan wanita bawah 17 tahun melibatkan lima pasukan lelaki serta enam skuad wanita.

Malaysia menghantar dua pa­sukan dalam setiap kategori iaitu Speedy Tigers A dan B ber­saing dalam kategori lelaki dengan Australia, Afrika Selatan dan India, manakala Speedy Tigress A dan B bagi acara wanita bersama Australia, Jepun, Korea Selatan serta India.

Dalam perkembangan lain, Su­bahan turut meletakkan sasaran layak ke pusingan suku akhir kepada skuad hoki remaja kebangsaan yang akan menggalas misi negara pada Piala Dunia Remaja 2023 di Kuala Lumpur bulan depan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Edisi terakhir kita tamatkan saingan di kedudukan kelapan, jadi kali ini harap pencapaian lebih baik daripada itu. Jika tanya saya, sasaran kali ini adalah layak ke pusingan seterusnya, iaitu suku akhir,” ujarnya. – KOSMO! ONLINE


Sumber: Kosmo Sukan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Sukan

0 MENTERI Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berharap ‘perang’ yang tercetus antara Pesuruhjaya Sukan, Suhardi Alias dan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) tidak berterusan sepanjang...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications