Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Piano milik penyanyi kumpulan Queen, Freddie Mercury dilelong RM10 juta


LONDON: Piano yang digunakan penyanyi kumpulan Queen, Freddie Mercury, bagi menggubah hampir kesemua lagunya serta manuskrip asal ‘Bohemian Rhapsody’ telah dilelong di London pada Rabu.
Piano buatan Yamaha itu dijual pada harga 1.74 juta pound (RM10.16 juta) manakala manuskrip ‘Bohemian Rhapsody’ mencecah 1.38 juta pound (RM8.06 juta).

Barangan tersebut antara lebih 1,400 memorabilia Mercury yang dilelong di Sotheby’s.

Antara barangan yang pertama dijual termasuk pintu rumahnya di Garden Lodge, West London yang dilelong pada harga 412,750 pound (RM2.4 juta).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut pegawai Sotheby’s, Oliver Barker, manuskrip ‘Bohemian Rhapsody’ mengandungi 15 muka surat dalam catatan menggunakan pensel dan pen.

Tajuk asal lagu tersebut iaitu ‘Mongolian Rhapsody’ turut tertera.

Mercury membeli piano berkenaan pada tahun 1975 selepas pencarian enam bulan bagi mendapatkan alat ideal untuk menggubah lagunya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Seramai 2,000 pembida dari 61 negara mendaftar diri dalam lelongan berkenaan.

Sebahagian daripada keuntungan jualan itu akan didermakan kepada Badan Kebajikan Mercury Phoenix dan Yayasan AIDS Elton John yang terlibat dalam usaha memerangi AIDS.

Lelongan akan diteruskan secara dalam talian minggu hadapan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Barangan peribadi Mercury lain, termasuk lukisan dari Chagall, Dali, Picasso dan James Jacques Joseph Tissot, turut akan dilelong.

Kesemua koleksi tersebut dijual oleh bekas tunang Mercury, Mary Austin yang telah diwariskan hartanya.

Austin percaya Mercury, yang meninggal dunia pada usia 45 tahun akibat AIDS, akan mempersetujui lelongan barangan tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.


Sumber: Utusan Malaysia

Teruskan Membaca

Mamak News

0 JASIN – Sebanyak 9,000 kampit beras putih pek 10 kilogram (kg) akan dijual pada harga RM26 di program khas jualan terbuka di semua...

Mamak News

0 MANILA: Dewan Rakyat Filipina meluluskan belanjawan 2024 bernilai 5.768 trilion peso (AS$101.3 bilion atau RM476.9 bilion) termasuk peningkatan pembiayaan keselamatan di Laut China...

Sukan

0 PETALING JAYA – Gimnas negara, Sharul Aimy Kamaru Hisam mencipta kejutan apabila membawa pulang pingat gimnastik artistik Sukan Asia Hangzhou menerusi disiplin melombol...

Mamak News

0 Kebakaran Tahfiz: Pemuda Rayu Ke Mahkamah Persekutuan Terhadap Sabitan Bunuh PUTRAJAYA, 29 Sept (Bernama) — Seorang pemuda memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan atas sabitan...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications