Hi, what are you looking for?

#image_title

Mamak News

Pihan Berkuasa Palestin harus tadbir Gaza – Biden


WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden berkata, Pihak Berkuasa Palestin (PA) seharusnya diberi kuasa sepenuhnya untuk mentadbir Semenanjung Gaza dan Tebing susulan perang antara Israel dan Hamas.

“Ketika kita sedang berusaha mencari perdamaian, Gaza dan Tebing Barat harus bersatu di bawah sebuah struktur pentadbiran kerajaan, sepenuhnya di bawah PA, selain berusaha mencari penyelesaian penubuhan dua negeri,” kata Biden dalam artikel yang disiarkan di Washington Post pada Sabtu.

“Tidak seharusnya ada pengusiran rakyat Palestin dari Gaza, tiada penempatan semula, tiada kepungan dan pembatasan akses di wilayah,” tegas Biden.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Presiden AS itu memilih menulis dalam ruangan perkongsian pendapat di akhbar berkenaan sebagai menjawab apa rancangan AS buat di Gaza sebaik perangan berakhir.
Dalam perkembangan sana, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu seiring dengan rancangan Biden melakukan bahawa PA harus mentadbir Gaza.

“Saya filkir PA pada masa ini tidak memiliki keupayaan untuk memikul tanggungjawab untuk mentadbir Gaza selepas apa yang kita lakukan dan peperangan yang berlaku,” kata Netanyahu dalam sidang media di Tel Aviv.

Sebelum ini, Netanyahu berkata, Israel harus mempertahankan “tanggungjawab ketenteraan sepenuhnya” di Gaza dalam usaha mencapai “masa depan yang sukar digambarkan.”

Advertisement. Scroll to continue reading.

PA pernah mentadbir Tebing Barat dan Gaza, namun, disingkirkan selepas tercetus konflik dengan Hamas pada 2007.

Dalam perkembangan sama, Presiden Palestin Mahmoud Abbas menggesa Biden untuk memberi tekanan kepada Israel supaya menghentikan keganasan ke atas rakyat Palestin.

“Saya juga meminta kamu (Biden) dengan segera campur tangan menghentikan serangan oleh tentera Israel dan keganasan berterusan ke atas rakyat kami di Tebing Barat dan Jerusalem yang memberi bayangan akan berlaku konflik dalam masa terdekat,” jelas Mahmoud dalam ucapan yang disiarkan di TV Palestin.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tebing Barat merupakan penempatan bagi tiga juta rakyat Palestin yang turut mendiaminya bersama lebih setengah juta penduduk Yahudi.


Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.

Teruskan Membaca

Sukan

0 LIVERPOOL – Penyerang Liverpool, Darwin Nunez perlu membuktikan ketajamannya sama seperti dilakukannya ketika mewakili Uruguay menjelang aksi Liga Europa menentang LASK Linz di...

Mamak News

0 TOKYO: Sebuah kilang pembuatan Jepun mendapat perhatian warga net baru-baru ini kerana mengeluarkan produk tukul berbentuk seperti pisang sebenar. Kilang besi Ikeda yang...

Mamak News

0 Bantuan Kepada Penduduk Palestin Di Gaza Tidak Cukup – PBB WASHINGTON, 30 Nov (Bernama-AA) — Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres...

Hiburan

0 PETALING JAYA – “Selepas jadi bapa, rasa muda semula (ketawa). Demikian respons rawak hero Malaya, Remy Ishak apabila disuakan pertanyaan bagaimana perasaan selepas...

Advertisement
KampungMamak.com We would like to show you notifications for the latest news and updates.
Dismiss
Allow Notifications